Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Hullik a haja? Atkák is okozhatják!
2013. április 30. 08:42

haj, hajhullás, atka, élősködő, immunrendszer

Hullik a haja? Atkák is okozhatják!
Legyengült immunrendszer, vagy hormonális problémák hatására a megváltozott fejbőr állapota ideális feltételeket biztosít egy bizonyos atka megtelepedésének, mely aztán a hajszálak elvesztését okozza.
Hullik a haja? Atkák is okozhatják!

Élősködők a fejbőrön

A pontos szakmai nevén „demodex folliculorum” egy apró, nyolclábú, 0,1-0,4 milliméter hosszúságú atka, amely beépül a hajtüszőkbe és elszívja a táplálékot, ezzel a haj szerkezetének károsodását okozza. Végső soron ritkuló, egészségtelen hajat, hajvesztést és gyulladást okoz a környező szövetekben – magyarázza Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa. A demodex teljes életciklusát a gazdaszervezeten élősködve tölti. Igen gyorsan szaporodik, egy alkalommal 12-14 petét rak le a hajtüszőkben, és a faggyúmirigyekben.

Az arc és a szemek is fertőződhetnek

Az atkák növekedése következtében a pórusok eltömődnek, és fertőzés alakul ki a környékükön. Teljesen kifejlődve az atkák elhagyják fészküket, párosodnak, és új tüszőben rakják le a petéiket, mely ciklus 14-28 nap között zajlik le. Napközben az atkák a tüszőkben maradva annak fehérjéit, táplálékait eszik, éjjelenként a fejbőrön párkereső útra szélednek, és intenzív mozgásukkal irritálják az idegvégződéseket, ami a fejbőrön viszkető érzést okoz. Ráadásul  az atkákon számos baktérium is lehet, amely további fertőzés forrást és károsodást okozhat. A fejbőrön kívül a szemhéjakon, szempillákon, az arcon is megtelepednek és idült gyulladást, esetleg bőrdaganatot („basaliomát”) okozhatnak.

Érintkezéssel terjed

Ez az atka testi kontaktus útján jut el az egyik gazdaszervezetről a másikra. Leggyakrabban éjszaka történik a fertőzés, amikor az alvás időszakában párnánkra kerülve, lassan mozogva a mellettünk fekvő házastársat fertőzhetik. A másik gyakori ok a közös fésű használat lehet. Hazai adatok szerint a fertőzöttek aránya eléri, ill. meghaladja a 40%-ot.

Diagnózis és gyógyítás

A diagnózis a klinikai tünetek mellett a fejbőr váladékának mikroszkópos vizsgálatából áll. Jóllehet ez az eljárás viszonylag egyszerű, annál nehezebb a gyógyítás, ugyanis a demodex nagyon ellenálló különböző vegyszerekre és gyógyszerekre egyaránt. A kezelésnek több formája lehetséges, melyek közül az ivermectin és a metronidazol, ill. ezek kombinációja kecsegtet eredménnyel. Kedvező eredményt írtak le a TTO (teafa olaj) tartalmú samponról is.

Megelőzés: a kiváltó okok kezelése

Az atka általában valamilyen endokrinológiai vagy immunológiai ok miatt legyengített szervezetet támad meg. Autoimmun folyamatok, pajzsmirigybetegség, hormonális változások pedig külön-külön és együttesen is eredményezhetik a bőr és ezen belül a hajhagymák ellenálló képességének csökkenését. Ezáltal egy ördögi kör alakulhat ki. A pajzsmirigy autoimmun gyulladásában szenvedő egyén vérében csökken a hormonok szintje, a megjelenő antitestek károsítják a hajhagymákat, amelyek ellenálló képessége tovább romlik. Tehát ezért fontos, hogy kiderítsük azokat a kiváltó okokat, amelyek a fertőzéshez vezethetnek. Ennek érdekében érdemes a szervezet hormonális státuszát (pajzsmirigybetegségek), női és férfi hormonok szintjét, az immunológiai státuszt (Van-e immunhiányos állapot? Van-e autoimmun betegség?), a nyomelemek és vitaminok (D-vitamin) szintjét is vizsgálni.
A megfelelő immun- és endokrin egyensúly, a stressz feldolgozása kellő védelmet jelent a fertőzéssel szemben.

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK