Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Hogyan oldja a nikotin a szorongást a dohányosokban?
2012. december 06. 15:10

, szorongás

Hogyan oldja a nikotin a szorongást a dohányosokban?
Preklinikai eredmények azt mutatják, hogy a nikotinreceptorok egy alosztályának inaktiválása hatékony módja lehet annak, hogy a dohányosok a szorongás érzése nélkül tudjanak lemondani a káros szenvedélyről – derül ki a Virginia Commonwealth Egyetem kutatásából.
Hogyan oldja a nikotin a szorongást a dohányosokban?

A dohányosok számos okból cigarettázhatnak, de sokuk azt állítja, hogy a szorongást próbálja oldani vele. A kutatók most azon dolgoznak, hogy kiderítsék, milyen neurokémiai útvonalak támogatják a dohányzási viselkedést. A PLoS ONE internetes kiadásában megjelent tanulmány azt mutatta, hogy a nikotin és egy nikotinreceptor gátló alacsony dózisai hasonló hatékonysággal csökkentik a szorongásos viselkedést a kísérleti állatokban. A nikotinreceptorok egyik alosztálya, a béta 2 alegység inaktiválása a jelek szerint csökkenti a szorongást. Ez a hatás eltér a nikotin jutalmazást szabályozó mechanizmustól, és valószínűleg egy másik agyterületen zajlik.

„Ez az eredmény azért különleges, mert azt mutatja, hogy a nikotin nem a nikotinreceptorok aktiválása, hanem inaktiválása révén fejti ki a hatását” – magyarázta Darlene Brunzell, az egyetem orvosi karának kutatója. „A nikotin úgy működik, mint egy kulcs, amely kinyitja a nikotinreceptorokat az agyban. Ez a kulcs általában kinyitja a receptort, máskor azonban a nikotin olyan, mint egy kulcs, ami beletört a zárba. Eredményeink azt mutatják, hogy a kis dózisú nikotin gátolhatja a receptor egyik altípusának megnyitását, amely a szorongásos viselkedés szabályozásához szükséges.” Brunzell azt is hozzátette, hogy a szorongás az egyik fő indok, amiért a dohányosok többsége a káros szenvedélynek hódol.

A szakértők azt remélik, hogy a szorongásos viselkedés szabályozásának alaposabb megértése kevesebb mellékhatással járó, szelektív terápiás megoldások kifejlesztését teszi majd lehetővé.

Forrás: http://medipress.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=27204&Itemid=31
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK