Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Hogyan nyugtassuk meg síró kisbabánkat?
2013. május 30. 10:04

gyerekek, gyermek, baba, nyugalom, sírás

Hogyan nyugtassuk meg síró kisbabánkat?
Néhány hasznos tipp és tanács a síró kisbaba megnyugtatására, a betakarástól a masszázson át egészen a fehér zajig.
Hogyan nyugtassuk meg síró kisbabánkat?

Bugyoláljuk be
A szülőnek ez a módszer úgy tűnhet, mint egy kényszerzubbony, a kisbabákra viszont nyugtatólag hat, mivel ez a meleg szűk „kötés” az anya méhére emlékezteti.

Különböző pózok
Ha a ringatás az "alappózban" nem válik be, akkor próbáljunk ki másikat.
Tartsuk a babát arcával lefelé, kezünk legyen a hasa alatt,a feje legyen az alkarunkon, ez is nyugtatólag hathat a kisbabákra. A pocak nyomása segíti enyhíteni a kellemetlen gázok okozta feszítő érzést.

„Fehér zaj”
Próbáljunk olyan környezetet kialakítani a kisbaba körül, ami arra a nyugtató „fehér zajra” emlékezteti, amit anya méhében érzett. Kapcsoljuk be a ventillátort, tegyük a mózeskosarat a mosógép közelébe, kapcsoljuk be a porszívót, vagy kapcsoljuk be a rádiót, a lényeg, hogy statikus, folyamatos, halk hang legyen a kisbaba körül.

Nyugtató cumizás
A csecsemőkben erőteljes szívó ösztön működik, tehát a cumi az egyik legjobb megoldás lehet a kisbaba megnyugtatására. Tanulmányok kimutatták, hogy a cumizás segíthet megelőzni a hirtelen csecsemőhalál szindrómát (SIDS).

Shhhhh!
Ha a kisbabának közvetlenül a fülébe suttogunk, csitítgatjuk, az nagyon meg tudja nyugtatni. Habár a suttogással nagyon finoman kell bánni, szakértők azt mondják, ne legyen félénk. Mivel a kisbaba síró hangja igen erőteljes, csitítgassuk kicsit hangosabban.

Vigyük sétálni
A babák az anyaméhben hozzászoktak a mozgáshoz. Ha az ősi mozgásokat utánozzuk, segíthet a kisbabának abban, hogy aludni tudjon. Tegyük hintába, vagy hintaszékbe – soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, mert kieshet! Babakocsiban is szeretnek utazni, de ha túl kimerültek, akkor könnyen nyűgőssé válhatnak.

Babamasszázs
Emlékezzünk, a kisbabáknak az az egyik legmegnyugtatóbb érzés, ha az édesanyjuk érinti meg. Sok baba szereti a bőr-bőrrel való érintkezést.
Vizsgálatok azt bizonyították, hogy azok a babák, akik rendszeres masszírozást kapnak, kevesebbet sírnak és jobban alszanak.
Vetkőztessük le kisbabánkat, és lassú határozott mozdulatokkal masszírozzuk a kicsi lábait, karjait, hátát, mellkasát, és az arcát. Nagyon nyugtatóan fog hatni.

Számos kultúrában a szülők egy hevedert kötnek magukra, amiben a csecsemőt tudják tartani, akár a mellkasukon, akár a hátukon.
A mozgás segít nyugalomban tartani a kisbabát, könnyen álomba tud szenderülni tőle. Szülők részéről is egy kényelmes megoldás, mert így a karjukat, kezüket tudják pihentetni.

Büfiztetés
Amikor egy kisbaba sír, valószínűleg sok levegőt nyel le. Ettől több gáz keletkezik benne, ami kényelmetlen érzés, és a sírás csak rosszabbodik. Próbáljuk megbüfiztetni. Nagyon finoman „ütögessük” meg a baba hátát.

Egy kis szusszanás
A kisbaba vigasztalása éjszakáról éjszakára nehezebb, és rendkívül kimerítő a szülők számára. Ha már úgy érezzük, semmi sem használ, túlterheltek és frusztráltak vagyunk, tartsunk egy kis szünetet.
A kisbabára azonban figyeljünk továbbra is, tartsuk a karunkban, hagyjuk sírni, míg összeszedjük magunkat.

Vigyük orvoshoz
Ha aggódunk amiatt, hogy kisbabánk túl sokat sír, vigyük el orvoshoz. A gyermekorvos informálhat minket arról mikor van szüksége a kisbabának orvosi ellátásra. De komoly aggodalomra nincsen ok. Néhány kisbaba hajlamosabb a sírásra, ami teljesen normális. Tehát ha újra meghalljuk, hogy kisbabánk felsír, nyugodjunk meg, és emlékezzünk két dologra: ez nem a mi hibánk, és nem lesz mindig így.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK