Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Hogyan kerüld el a téli úszógumit?
2014. november 17. 23:27

tél, úszógumi, alvás, reggeli, helyes táplálkozás

Hogyan kerüld el a téli úszógumit?
Elkerülhetetlen lenne, hogy télen pocakot növesszünk? Nem hinném. Csak agresszív diétákkal, éhezéssel és kemény edzéssel lehet leküzdeni a hasra kúszó kilókat? Ezt sem gondolnám. A következő módszerrel akkor is legyűrheted a túlsúlyt, ha a fogyókúra nem a te műfajod, mégis szeretnéd megőrizni az alakod jövő tavaszig.
Hogyan kerüld el a téli úszógumit?

Csak önsanyargatás nélkül érdemes!

Ha még most, a tél elején meghúzod a gyeplőt, kijelölöd a határvonalakat, akkor nem lesz gond a későbbiekben sem, és elkerülhet az a fránya úszógumi. A legújabb diétás megközelítések emberbarátabbak, könnyebben kivitelezhetőek és a lényeg, hogy élni is engednek! A kulcs, hogy ne csak egy dologra koncentrálj. Tehát, ne csak az étkezésre, ne csak a mozgásra, hanem mindkettőre egyszerre. Sőt, a pihenésre, regenerálódásra is, hiszen az is legalább olyan fontos! Íme néhány tipp, amelyeket, ha betartasz könnyebben távol maradnak a pluszkilók.

Egyél reggelit!

Ha kihagyod a reggelit, azt a nap során úgyis be fogod pótolni: több ebéd, több nasi, több vacsora. Minél nagyobb az egy étkezésre jutó adag, annál nagyobbnak fog tűnni a pocak. Ez rövid és hosszútávon is igaz. :) A reggeli fontosságáról egyébként itt írtunk.

Az ebédedhez egyél levest. Eltelít és kevésbé kalóriadús, mint bármelyik főétel. Persze ne a krémleveseket válaszd!

Amikor eszel, rágj meg minden falatot rendesen, ízlelgesd és élvezd az evést! Ha nem habzsolsz, akkor jobban észre veszed, hogy mikor elég. Nekem bevált a többször keveset elv. Naponta 4-5 alkalommal egészen biztos, hogy eszem, és nem látszik meg rajtam, mivel egyszerre csak keveset fogyasztok.

Vacsorára a lehető legkönnyebb ételeket válaszd (saláták, sovány húsok, sovány sajtok), így reggel laposabb hassal ébredhetsz.

Fehérje - ezt semmiképpen ne hagyd ki az étrendedből!

A fehérjék segítenek az étvágy szabályozásában, és amellett, hogy laktatóak, kevésbé hizlalnak, mint szénhidrátok vagy a zsírok. Éppen ezért fontos, hogy csak kevés zsiradékkal kombináld és inkább lassan felszívódó szénhidráttal, zöldségekkel együtt fogyaszd. Reggelire kiváló a főtt tojás, a joghurt, a zabkása, ebédre a hal és sovány húsok, nassoláshoz pedig az olajos magvak, de csak egy kis maroknyi!

Kellenek a szénhidrátok is!

Ne add fel teljesen a szénhidrát fogyasztást, csak limitáld és válassz okosan! A teljes kiőrlésű kenyerek, zsemlék és gabonapelyhek azon szénhidrátok közé tartoznak, amelyek úgy adnak plusz energiát és telítik el a gyomrodat, hogy közben nem gyarapítják a kilóid számát. A kutatási eredményekből arra következtethetünk, hogy a szénhidrátok teljes mellőzése helyett a teljes kiőrlésű változatok preferálása eredményesebb lehet a fogyókúra szempontjából. Hogy miért? A válasz nagyon egyszerű: gazdag rostanyag tartalmuknak köszönhetően lassabban szívódnak fel, és tovább érezhetjük jóllakottnak magunkat, mint a finomított fajtáktól. Teljes elhagyásuk esetleges falási rohamokhoz vezethet.

Jó választás: a teljes kiőrlésű barna kenyér, a zabpehely, a barna rizs, a köles, a bulgur, a kuszkusz, a hajdina és akár a kukorica liszt is.

Aludj többet!

Már biztosan hallottál arról a kanadai kutatócsoportról, amely több mint 6 éven keresztül az alvás és a túlsúly összefüggéseit vizsgálta. A kutatásuk szerint azok az emberek, akik 6 órát vagy annál kevesebbet alszanak éjszaka sokkal hajlamosabbak az elhízásra, mint azok akik 7-8 órát töltenek ezzel a pihentető tevékenységgel. Mindez azért van így, mert az alvás szabályozza azokat a hormonokat is, amelyek az étvágyért felelősek. Ezenkívül, minél kevesebbet alszol, azaz minél tovább vagy ébren, annál nagyobb az esélye a kései vacsoráknak, a nassolásnak és így tovább. :)

Jól válaszd ki az edzésformát!

Ha has és hasizom, akkor azonnal a felülés jut eszünkbe, ami akár a válogatott kínzások között is megállná a helyét. Ha helytelenül csinálod, akkor gerincproblémákat, hátfájást is okozhat, arról meg ne is beszéljünk, hogy az úszógumi ellen önmagában biztos, hogy nem lesz hatékony... Lehet, hogy a hasizmaid fejlődni fognak, de az a helyes kis fedőréteg nem fog eltűnni. A cardio jellegű edzés (futás, aerobik, kerékpározás) sem olyan hatékony önmagában. A legjobb, ha kombinálod erősítéssel. Kutatások is bizonyították, hogy az erősítéssel egybe kötött edzést követően a test tovább dolgozik, hogy regenerálja az izmokat, így végül sokkal több kalóriát égethetsz. Heti háromszor 60-90 perces edzésekre minimum szükséged lesz.

Forrás: proaktivdirekt.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK