Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Hogyan beszéljen gyermekével az alkoholról?
2014. március 12. 09:07

alkohol, gyerekek, szülők, beszélgetés

Hogyan beszéljen gyermekével az alkoholról?
Azt, hogy toleráns szülőként vagy szigorúan álljon hozzá az alkohol kérdéséhez, nem könnyű eldönteni. Pár tanáccsal szeretnénk segíteni Önnek abban, hogyan közelítsen a témához.
Hogyan beszéljen gyermekével az alkoholról?

Ha úgy véli, hogy az alkohol egyáltalán nem veszélyes gyermekére nézve, gondoljon bele az alábbiakba:

  • azok a tinik, akik alkoholt fogyasztanak, sokkal gyakrabban válnak erőszakos incidensek áldozataivá

  • sokkal gyakrabban válnak alkohol által okozott baleset résztvevőivé

  • sokkal gyakrabban vannak komoly problémáik az iskolában.

Hogyan segíthet?

Próbáljon meg segíteni gyermekének megérteni, hogy mi készteti alkohol-fogyasztásra. Beilleszkedni próbál? A stresszt szeretné csökkenteni? Próbáljanak meg erre közös erővel rájönni, és kitalálni, hogyan lehetne segíteni az esetleges problémákon. Ha egyszer már rájöttek, hogy mi készteti a kamaszt az alkoholfogyasztásra, könnyebben megoldhatják a stresszel vagy beilleszkedéssel járó gondokat.

Ha én is ittam fiatalként, elmondjam gyermekemnek?

Igen. Ha a tini rákérdez az Ön alkohollal kapcsolatos múltjára, ne hazudjon! Ha Ön is ivott fiatal korában, meséljen róla, de azt is mondja el gyermekének, hogy mindez miért nem volt jó Önnek. Mindenképpen bizonyosodjon meg arról, hogy az elvárásait tisztán közölte gyermekével, így tudja az erre vonatkozó szabályokat.

Milyen szabályok megfelelőek a tinik esetében?

Sok szülő úgy érzi, hogy a kocsikulcs elvétele, vagy az, hogy engedik őt otthon inni, csökkentik a rizikót. Ám a szakértők szerint ha otthon engedi gyermekének az alkoholfogyasztást, ám egyéb környezetben tiltja azt, azzal nem egyértelmű üzenetet közvetít felé, és összezavarja a kamaszt. Ha megengedi gyermekének, hogy otthon igyon, akkor nem várhatja el tőle, hogy mások otthonában, vagy buliban se igyon.

Mi a legrosszabb, amit szülőként tehet?

Ha megpróbálni nem foglalkozni az egésszel. Felmérések során a középiskolás tinik jelentős része úgy nyilatkozott, hogy szüleik meglepően toleránsak az alkoholfogyasztással kapcsolatban. Ám a legtoleránsabb szülők gyermekei sokkal gyakrabban fogyasztanak rendszeres időközönként mind alkoholt, mind drogot, mint a szigorúbb szülők csemetéi. Ha Ön is ivott kamaszkorában, még nem jelenti azt, hogy nem szabad gyermeke figyelmét felhívni a potenciális veszélyekre.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a megelőzésben a legfontosabb dolog a kamaszokkal való beszélgetés az alkoholról. Legyen világos azzal kapcsolatban, hogy mit vár el gyermekétől, és milyen következményekkel kell számolnia, ha nem teljesíti a megszabott feltételeket. Annak ellenére, hogy sok szülő nem szívesen beszél erről a témáról, még mindig nagyon fontos, hogy világosan kifejezze elvárásait, és hogy ne közvetítsen félreérthető üzeneteket a kamasz felé.

 

Általános tanácsok az ivászatról való beszélgetéshez

  • Tegyen fel nyitott kérdéseket!

  • Kontorollálja érzelmeit!

  • Mutassa ki törődését és megértését!

  • Ajánlja a nyitott, őszinte kommunikációt a témával kapcsolatban!

  • Mondja el a lehetséges következményeket gyermekének ( kieshet a sportcsapatból, tanulmányi eredmény romlása, függőség, stb.)

  • Vázolja fel gyermekének az ittas vezetés következményeit: elvehetik a jogosítványát, amit később ellenőrizhetnek, amikor munkát keres, emellett mind magát, mind másokat súlyosan megsebesíthet.

  • Hangsúlyozza, hogy a tiniknek miért nem kellene alkoholt fogyasztaniuk - az agy a 20-as évek közepéig fejlődik.

 

Forrás: kamaszpanasz.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK