Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Hogyan bánjon a szófogadatlan kamasszal?
2013. július 04. 09:27

kamasz, tinédzser, viselkedészavar

Hogyan bánjon a szófogadatlan kamasszal?
Mi a helyzet azokkal a tinikkel, akik nem hajlandóak szót fogadni szüleiknek? Vajon ők képezik a kivételt, a szélsőséget, vagy ez is csak a „normális” tinédzserlét velejárója? Miért van, hogy a kamasz nemcsak figyelmen kívül hagyja azt, amit a szülő mond neki, hanem egyenesen kerüli az olyan helyzeteket, ahol esetleg hallgatnia kellene rá?
Hogyan bánjon a szófogadatlan kamasszal?

Ha Önnek is olyan kamaszgyermeke van, aki nem hajlandó szót fogadni, jó, ha tudja, hogy egy sor olyan dolog van, amit megtehet annak érdekében, hogy a kettejük közötti kommunikáció fejlődjön és eredményesebb legyen. A következő három alapelv segíthet abban, hogy közeledni tudjon kamasz gyermeke felé, valamint megtalálhassák a közös hangot.

Fontos az időzítés!

A tinik ugyan kicsit körülményesebben, de időnként beszélgetnek a szüleikkel és más felnőttekkel is az élet fontos dolgairól. Azonban időre és felkészülésre van szükségük! Egy olyan tini esetében, akinek a gondolatait még az öt perccel korábbi zenehallgatás/letöltés élménye, vagy a videojáték, chat, telefon stb. tölti ki, nem lesz olyan hangulatban, hogy érdemi beszélgetést folytasson bárkivel is, nemhogy a szüleivel. Kivétel ez alól az a társa, aki szintén ugyanazt a zenét hallgatta, játékot játszotta, mint ő.

Olyankor próbáljon meg közeledni feléje a fontos beszélgetésekkel, mondandóval, ha biztos abban, hogy éppen semmi olyan dologban nem zavarja meg a tinit, ami számára fontos. Ezzel kifejezi, hogy tiszteletben tartja a magánszféráját, megérti, ha elfoglalt, és nem kényszeríti olyasmire, amit nem akar. Ellenkező esetben kiadós vitatkozásra, konfliktushelyzetre számíthat: gyakorlatilag a tini a személye elleni támadásnak véli az ön „tapintatlan” közeledését.

Előre figyelmeztesse gyermekét, hogy komolyan szeretne beszélgetni vele, valamint adjon lehetőséget a beszélgetés helyének és idejének meghatározására úgy, hogy az mindkettejük számára megfelelő legyen. Ez a fajta megközelítés gyakorta vezet eredményre, a kamasz nagyobb hajlandóságot mutat a kommunikációra, jobban odafigyel a szülőre, válaszol a kérdéseire, ellentétben azzal, amikor úgy érzi, megzavarják valamilyen, számára fontos és halaszthatatlan tevékenységben.

Nagyon fontos, hogy hagyjon elég időt a beszélgetés kibontakozására: a tiniknek időre van szükségük, hogy összeszedjék a gondolataikat, vagy épp bátorságukat, hogy egy-egy fontos dolgot képesek legyenek megbeszélni Önnel. Próbáljon meg türelmes lenni, és elfogadni azt, amit a tini mond Önnek, még akkor is, ha nem feltétlenül ért egyet a dologgal. Csakis vitába bonyolódás nélkül vezetheti rá gyermekét finoman arra, hogy jobb döntéseket hozzon meg.

Legyen türelmes!

Az egyik sarkalatos pontja a gyereknevelésnek a türelem. A rendíthetetlen türelem és a magas szintű kommunikációs készségek sokszor kisegíthetik a szülőt még a nehéz és problémás helyzetekből is. Ha így próbál meg gyermeke felé nyitni, akkor viszonylag hamar elérheti, hogy elnyerje a bizalmát és figyelmét.

Az aktív meghallgatás eszköze, a helyes kérdésfeltevés, a türelmes kivárás. Ezek a kommunikációs technikák teszik lehetővé a szülő számára, hogy a kamasz megnyíljon és megossza a legbensőbb gondolatait. 

Kezelje egyenrangú félként!

A tinik gyakorta panaszkodnak amiatt, hogy nem kezelik őket a felnőttekkel egyenrangúan, például egy beszélgetés során rendszerint övék az alárendelt szerep. Nem árt észben tartani, hogy a kamaszok még csak most alakítják ki saját értékrendjüket, de már egyre jobban képesek különbséget tenni a „jó és rossz” között. A tinik ösztönből elutasítanak minden olyan dolgot, ami arra késztetné őket, hogy viselkedésüket megváltoztassák, ha nem látják azt, hogy az a személy, aki a változást javasolja, betartaná azt, amit mond.

Azok a tinik, akik nem hallgatnak a szüleikre, még nem rossz gyerekek. Egyszerűen arról van szó, hogy először azt szeretnék, hogy hallgassák meg őket, figyeljenek oda rájuk. Még a legkezelhetetlenebb tinit is megszelídítheti, ha követi a fent ismertetett lépéseket, és megpróbál jó kapcsolatot kialakítani gyermekével. Ne feledje, mindig figyeljen oda gyermekére, foglalkozzon vele eleget és akkor a problémák többsége elkerülhető lesz.

Forrás: kamaszpanasz.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK