Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - HIV: megszüntetni nem lehet, de kezelni igen
2014. augusztus 28. 21:22

HIV-vírus, kezelés

HIV: megszüntetni nem lehet, de kezelni igen
Valószínű, hogy a korai gyógyszeres kezelés sem állítja meg a szerzett immunhiányos betegséget (AIDS) okozó HIV-vírust, a fertőzés után ugyanis nagyon gyorsan kiépülnek a stabil, sebezhetetlen "vírusraktárak" - derült ki egy új amerikai kutatásból.
HIV: megszüntetni nem lehet, de kezelni igen

A majmokkal végzett friss kutatás szerint a vírusraktárak még azelőtt kialakulnak, hogy a HIV a vérből kimutatható. A bélben és az agyszövetben lévő raktárak a gyógyítás komoly akadályát képezik - írta a BBC a Nature tudományos lapban megjelent kutatást ismertetve.

Élethosszig tartó gyógyszerszedés

Antivirális gyógyszerekkel féken tartható a vérben lévő vírusmennyiség, így a páciens várható élettartama az átlagoshoz közelíthet. Ha azonban nem szedi tovább a gyógyszert, a raktárakból újra előtör a vírus.

 

A vírusraktárak nagyon korán kialakulnak

A Harvard Egyetem orvostudományi intézetének kutatói rhesus majmokat fertőztek meg az emberi HIV majommegfelelőjével, a SIV-vel. Ezután legkorábban három nappal, legkésőbb két héttel antivirális szert kezdtek el adni nekik, majd hat hónappal később leállították a kezelést. A vírus az állatok szervezetében ismét terjedni kezdett, függetlenül attól, milyen korán indult a gyógyszerezés.

"A vírusraktárak a korábban véltnél lényegesen gyorsabban kialakulnak, ezt mutatják az állatokon modellezett kutatás adatai. Ezek a raktárak a fertőzés első napjaiban jöttek létre, amikor a kórokozót a vérben még ki sem lehetett mutatni" - mondta Dan Barouch, a kutatás vezetője.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kutatói, Kai Deng és Robert Siciliano szerint a korai kezelés ugyan nem gátolja meg a raktárak képződését, mégis meggyőzően kimutatható, hogy csökkenti ezek méretét.

Az orvosok tavaly az AIDS elleni harc fordulópontjának tekintették egy Mississippi államban született kislány esetét, aki világra jötte után 30 órával kapott nagy adag vírusellenes gyógyszert, majd szervezetében 18 hónapon át nem volt kimutatható a kórokozó. Édesanyjáról a szülés előtt derült ki, hogy fertőzött, semmiféle gyógykezelés alatt nem állt, így feltételezték, hogy a magzatot is megtámadta a vírus.

A gyógyszert az anya egy idő után nem adta tovább a kislánynak. Ennek ellenére 18 hónaposan "funkcionálisan gyógyultnak" nyilvánították, ami azt jelenti, a vírus olyan kis mennyiségben mutatható ki nála, hogy szükségtelen az élethosszig tartó kezelés.

Négyéves korában, idén júliusban egy rutinvizsgálat során azonban HIV-ellenanyagot találtak a vérében, immunrendszere is legyengült, tehát újra antivirális kezelésre szorul, feltehetően élete végéig.

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK