Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Házi praktikák étvágytalanság ellen
2012. november 30. 15:54

gyógynövény, kalória, étkezés, étrend, étvágytalanság

Házi praktikák étvágytalanság ellen
Erősödnie kellene, de nem esik jól az evés, nem kívánja az ételt? Rossz evő a gyermeke, folyton nógatni kell? Néhány jó ötletet gyűjtöttünk össze, mit tehet a jobb étvágyért.
Házi praktikák étvágytalanság ellen

"Nincs rossz evő gyerek, csak aggodalmas szülő"

Gyakorló szülők számára nem ismeretlen a fenti mondat, amivel ismerősök, sőt gyermekorvosok próbálják bagatellizálni azt a problémát, hogy gyermekük csak ímmel-ámmal, kelletlenül eszik. Valószínűleg szívből utálják is ezt a nyugtatgatást, mert a gondot ők valóságosnak érzik. Legelőször azt kell tisztázni, hogy a kicsi tényleg keveset eszik-e, vagy a szükséges kalória megvan ugyan, de nem a főétkezésekből nyeri, hanem már az étkezések előtt elrontja az étvágyát édességgel, cukros itókákkal. Ilyenkor ajánlatos teljes őszinteséggel étkezési naplót vezetni, legalább néhány napig: ebben szerepeljen minden korty üdítő, a gyerek kezébe nyomott rágó, kikunyerált fagyi, de akár egy elrágcsált kiflivég is.

 

Ha módjuk van rá, a leírtakat mutassák meg dietetikusnak vagy gyermekorvosnak, védőnőnek. Nagyon fontos dolgok derülhetnek ki ebből: elegendő-e az energia- és vitamintartalom, a bevitt folyadék, milyen az étkek összetétele. Ha azt tapasztalják, hogy valóban elégtelen a táplálékbevitel, akkor utána kell nézni az okoknak, hiszen mozgáshiány, levegőtlen helyiségben töltött idő, rossz beidegződés, pszichés, sőt szervi ok (például a száj, a gyomor és bél csökkent folyadéktermelése) is lehet a háttérben.

Étvágytalan felnőttek

Bár a fogyni vágyókról, a nagyevőkről beszélünk többet, azonban legalább akkora probléma az érintettek számára az is, ha hízniuk, erősödniük kellene, de nem kívánják az ételt, nem bírnak annyit enni, amennyire szükségük lenne. Az étvágytalanságnak sok oka lehet, közte szervi is, amikor szakorvos segítségére is szükség lehet. Néhány házi szerrel, praktikával, étvágygerjesztő ötlettel mindenképpen érdemes megpróbálkozni.

Minden életkorban igaz

Van néhány általánosan érvényes életmódi tanács, amely minden életkorban megszívlelendő. A rendszeresség betartása jó hatású: ha az étkezésekre minden nap nagyjából ugyanabban az időpontban kerül sor, akkor a szervezetünk szinte készül erre, van idő megéhezni, és mire kell, beindulnak a gyomornedvek is. Az evést erőltetni nem szabad, sem a gyerekek, sem a felnőttek számára nem jó, ha központi, görcsös problémává válik az, aminek kellemes, természetes, sőt örömteli tevékenységnek kellene lennie.

A túl sok étel látványa riasztóan hat: inkább kevesebbet tegyünk a tányérra, vagy a szokott adaghoz válasszunk nagyobb tányért, hogy optikailag kevesebbnek hasson. Legyen meg "a szemnek, szájnak ingere": minél vonzóbban, színesebben tálalunk, annál étvágygerjesztőbb az étel. Egy-egy paradicsomkarika, petrezselyemlevél, citromszelet, "piros arany" csöpp, néhány szem gyümölcs, stb. díszítheti az ételeket. A levesbe tett pirított kenyérkocka, tökmag, mogyoró, beleszórt reszelt sajt nemcsak dísz, hanem energiát adó, dúsító táplálék is. Gyerekeknek régi trükk a "bakázás": az apró kenyérkockákra tett szalonna, sajt, paprika stb. köré kis játékot alakítva élménnyé tehető a legegyszerűbb reggeli is.

Az étkezéseknek adja meg a módját, szánjon rá elegendő időt: a lassan, ellazultan, nyugodt idegállapotban elfogyasztott étel jobban esik, és inkább javára is válik.

Felnőtteknek egy kis mennyiségű alkohol az étkezés előtt aperitifként szintén étvágycsináló lehet. Egy-egy igazán jó minőségű fehérborból, például a tokajiból egy fél deci meghozhatja a kedvét az evéshez (természetesen csak akkor, ha nem vezet és nem szed olyan gyógyszert, amely mellett nem szabad alkoholt fogyasztani). Drogériákban többféle alkoholos kivonatot, gyógylikőrt, szeszes gyomorkeserűt tudnak ajánlani, amelyből pár csepp, egy-egy gyűszűnyi jótékony hatású az étvágytalanoknak is.

Fűszerek, gyümölcsök titkai

 A fűszerek íze, illata szó szerint "nyálcsordító", vagyis a nyálkahártyára hatva a szájban, és a gyomorban elindítja az emésztést segítő nedvek termelődését. Étvágytalanság ellen a Cayenne-borsot, a mustárt, a gyömbért, a kakukkfüvet ajánlják, de ezeket természetesen csak olyan mértékben alkalmazzuk, amely gazdagítja az ételeket, és csak hangsúlyozza, nem nyomja el azok ízét. Hagyományos házi szer a gyömbér kandírozva vagy frissen, reszelve is. Az étkezés előtt egy félórával elfogyasztott gyógytea is meghozhatja az étvágyat, például a citromfű-, borsmentalevél, fehér ürömfű keverékéből forrázott tea jó hatású. Hasonlóképpen ajánlható az ezerjófű, ürömfű, cickafark és tört kömény keverékéből készített ital is.

Gyerekeknek narancshéj, csipkebogyó, borsmentalevél, ürömfű keverékéből főzhet étvágygerjesztő gyógyteát. A vörös áfonyából vagy kökényből, esetleg a héjával együtt főtt narancslekvárból készült, savanykás lekvárból egy-egy teáskanálnyi étkezés előtt szintén segíthet. Ha már a főétkezések közötti nassolásra kerül sor, egy-egy friss gyümölcs, lereszelt alma biztosan nem veszi el, sőt, meghozhatja az étvágyat.

Levegőt!

Nemegyszer előfordul, hogy az étvágytalanságnak semmiféle konkrét oka nincs: az illető gyermek vagy felnőtt teljesen egészséges, "csupán" kedvetlen, kelletlen, enervált alaphangulata, passzivitása nyomja rá bélyegét az étkezéseire is, sőt, egy túlfűtött, rossz levegőjű helyiség is okozhatja. Mindezekre egyszerű, de hatásos gyógyszer lehet a friss, oxigéndús, hűvösebb levegő: a szabad levegőn töltött idő mindenképpen jót tesz, de még az étkezés előtti alapos szellőztetés is felélénkíti a vérkeringést, oxigénhez juttatja a sejteket, étvágyat generál. Nem tesznek jót azok a szülők, akik a nagyon vékony gyerekeiket féltik a testmozgástól, hiszen a mozgás is anyagcsere-élénkítő hatású, így amennyi energiát lead a mozgással, a többszörösét veheti fel, ha nagyobb kedvvel, jobb étvággyal lát neki az evésnek.

 

Forrás: http://www.hazipatika.com/taplalkozas/specialis_etrendek/cikkek/hazi_praktikak_etvagytalansag_ellen/20091102143013
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK