Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Hatásos a koffein az Alzheimer-kór ellen
2014. április 09. 08:54

kávé, koffein, Alzheimer-kór

Hatásos a koffein az Alzheimer-kór ellen
Német és francia kutatók kiderítették, hogy rövid távon a fáradtság ellen hat, hosszú távon viszont az Alzheimer-kór ellen.
Hatásos a koffein az Alzheimer-kór ellen

A Bonni Egyetem és a Lille-i Egyetem kutatói megállapították, hogy egy koffeinhez hasonló hatóanyag egereken végzett laboratóriumi vizsgálatok során megakadályozza a tau-fehérje lerakódását az agyban. Az ilyen tau-fehérje-lerakódások az Alzheimer-kór két fő indikátora közé tartoznak. A másik indikátor, a béta-amiloid fehérje csomószerű lerakódása esetében már korábban bizonyították egereken végzett kísérletekkel, hogy a koffein akadályozza a fehérje-lerakódás folyamatát.

A kutatások szerint a koffein – melyet már bőrön át is fogyaszthatunk – blokkol az agyban bizonyos receptorokat, amelyeket az adenozin nevű neurotranszmitter aktivál. A blokkolás a korábbi tanulmányok szerint hat a béta-amiloidplakkokra is: csökken a káros csomósodások mennyisége, fellép a koffein védő hatása. A most megjelent tanulmány szerint a hatás a tau-fehérje-lerakódások ellen is segít.

A Német Geriátriai Társaság egykori elnöke, Werner Hofmann szerint sokatmondóak az eredmények, de még hosszú út áll a kutatók előtt. A következőkben újabb állatokon végzett kísérletekkel folytatják a sort, még mielőtt hozzáfognának az első klinikai vizsgálatokhoz.

Forrás: nlcafe.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK