Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Hát nem pech? A pesszimista idősek élnek tovább...
2013. március 01. 09:02

kutatás, pesszimista, hosszú élet

Hát nem pech? A pesszimista idősek élnek tovább...
Tovább élnek a jövőt borúsan látó idősek – idéz egy friss német vizsgálatot az MTI. A kutatók egy 1993 és 2003 között Németországban végzett úgynevezett hosszmetszeti felmérés eredményeit elemezték. Az egy évtizedet átívelő felmérés során ugyanazoktól az emberektől vettek fel adatokat rendszeres időközönként.
Hát nem pech? A pesszimista idősek élnek tovább...
Egyebek között azt kérdezték tőlük, hogy mennyire elégedettek az aktuális élethelyzetükkel, és mit gondolnak arról, hogy öt év múlva mennyire lesznek elégedettek az akkori helyzetükkel.
 
A kutatók az így létrejött adatbázisban elsőként a 64 éven felüliekre vonatkozó adatokat elemezték. Körükben 43 százalék alábecsülte, 32 százalék túlbecsülte a jövőbeli elégedettségének szintjét, 25 százalék pedig reálisan jósolta meg, hogy miként érzi majd magát a bőrében öt év múlva.
 
Az elemzés során kiderült, hogy az időseknél az optimizmussal - a megelégedettség túlbecsülésének mértékével - együtt növekedik az egészségi panaszok kialakulásának valószínűsége, és a pesszimista beállítottságú - a várható elégedettségüket alábecsülő - megkérdezettekhez képest 10 százalékkal nagyobb az elhalálozás kockázata.
A pesszimista idősek mutatói valószínűleg azért jobbak, mert "a pesszimista elvárások arra ösztönözhetik az időseket, hogy még inkább vigyázzanak az egészségükre és fokozottan óvakodjanak a veszélyektől" - ismertette a jelenség egy lehetséges magyarázatát Frieder Lang, a kutatás egyik vezetője, az erlangen-nürnbergi Friedrich Alexander Egyetem (FAU) pszichogerontológiai intézetének igazgatója.
 
Az adatok további elemzése során kimutatták, hogy a fiatalok jövőképe kiemelkedően optimista jellegű, míg a középkorúak elvárásai túlnyomórészt reálisak. A megkérdezettek az életkor emelkedésével egyre inkább borúlátón látták a jövőt. "Meglepő, hogy a pesszimizmus mértéke annál nagyobb, minél nagyobb a jövedelem és szilárdabb az egészségi állapot" - mondta Frieder Lang. Hozzátette: ez a jelenség arra utalhat, hogy a megkérdezettek tudatában erősen jelen van, hogy életük hátralévő éveinek száma korlátozott, és ezért inkább az aktuális, kedvező helyzet megtartására törekednek, és nem további javulásban reménykednek.
 
A kutatásban a FAU mellett a berlini DIW gazdaságkutató intézet és a berlini Humboldt egyetem, valamint a zürichi egyetem vett részt. Az eredményeket a Psychology and Aging című szaklapban publikálták - olvasható a DIW közleményében.
Forrás: medicalonline.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK