Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Hat fontos étel várandósság alatt
2013. február 26. 09:33

terhesség, várandósság, egészségmegőrzés, halfogyasztás, egészséges táplálkozás

Hat fontos étel várandósság alatt
A terhesség alatt növekszik a fehérjeszükséglet, a magzat egészséges csontfejlődése miatt növelni kell a kalciumbevitelt, a születési rendellenességek elkerülése végett fontos a megfelelő folsavbevitel, valamint a magzat és a kismama megfelelő oxigénellátása miatt a vasbevitelt is fokozni kell. E tápanyagok fedezéséhez kiváló források az alábbi ételek.
Hat fontos étel várandósság alatt
Teljes kiőrlésű gabonák
 
A teljes kiőrlésű kenyérnek, pékárunak magasabb a folsav-, a vas- és a rosttartalma is, mint a fehér kenyérnek és a fehér rizsnek. Fogyaszthatjuk többek között reggeli zabpehely, teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvics, vagy köretként teljes kiőrlésű tészta, illetve barna rizs formájában is.
 
Hüvelyesek
 
A fekete bab, a száraz fehér bab, a vörös, a barna és a fekete lencse, a vesebab, a mungóbab vagy a szójabab is kiváló fehérje- és rostforrás. Ásványi anyagokban is gazdagok, többek között vasat, folsavat, kálciumot és cinket tartalmaznak.
 
Lazac
 
A lazac és egyáltalán a tengeri halak fogyasztása az omega-3 zsírtartalmuk miatt ajánlott, ez ugyanis segíti a magzati agy és a látás fejlődését. A halfogyasztás továbbá előnyös a jó minőségű fehérje és a B-vitaminbevitel szempontjából is. A dietetikusok azért ajánlják elsősorban a lazacot a halak közül, mert higanytartalma relatíve alacsonyabb a többihez képest.
Tojás
 
A tojásnak magas a fehérje-, vitamin- és ásványianyag-tartalma és előnyös a zsírsavösszetétele is, viszont sok koleszterin található benne, ezért akinek magas a koleszterinszintje, legyen mértékletes. A tojás kolintartalma előnyösen befolyásolja a magzati agyfejlődést.
 
Bogyós gyümölcsök
 
Az áfonya, a málna, a szeder és az eper folsavban bőséges gyümölcsök, e emellett C-vitaminban, káliumban és rostban is gazdagok.
 
Alacsony zsírtartalmú joghurtok
 
Egy doboz natúr joghurtban több kalcium van, mint egy pohár tejben. E mellett jó fehérjeforrás is, ráadásul ha natúr joghurtot fogyasztunk, hozzáadott cukrot sem veszünk magunkhoz. Gyümölccsel, teljeskiőrlésű gabonapehellyel ízesítve különösen gazdag tápanyagban.
 
Forrás: origo.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK