Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Halat, s nem vadat - jó olajat...
2014. október 02. 21:12

hal, telítetlen zsírsavak, energia, koleszterinszint-csökkentő

Halat, s nem vadat - jó olajat...
Energiaszükségletünk 15-40%-át a táplálékkal elfogyasztott zsírok adják. Élettani jelentőségük óriási, hiszen szervezetünkben elégve lényegesen több energiát szolgáltatnak, mint a szénhidrátok. De a zsírok részt vesznek a sejthártya felépítésében, bizonyos hormonok kialakulásában és segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását is. A növényi eredetű telítetlen zsírsavak csökkentik a koleszterinszintet megakadályozva a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
Halat, s nem vadat - jó olajat...

A zsírsavak elsősorban különböző növényi és állati zsiradékok (zsírok, olajok) formájában a táplálékkal kerülnek szervezetünkbe. Az idők során jelentősen változott az elfogyasztott zsírok mennyisége: míg a kőkorszaki ember napi energiaszükségletének kb. 25%-át fedezte a zsírból, napjainkra ez 40-50%-ra nőtt. Hihetetlen arány, különösen, ha hozzátesszük, hogy a XXI. század polgára mindössze heti egy-két órát tölt testmozgással. Az energiatermelő folyamatokban el nem égetett zsír pedig lerakódik, először csak esztétikai problémát, később azonban komoly betegségek kockázati tényezőjét jelentve. Tagadhatatlan, hogy túl sok zsírt fogyasztunk, azokból pedig mindenekelőtt az érelmeszesedést okozó telített zsírokat. Pedig léteznek szervezetünk számára hasznos zsiradékok is, például a növényi eredetű, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak.

Mi az a telítetlen zsírsav?

A zsírokat, zsírszerű anyagokat két nagy csoportra oszthatjuk: a telített zsírsavakra (kettős kémiai kötést nem tartalmaznak), valamint a telítetlen zsírsavakra (egy vagy több kettős kötést tartalmaznak). Míg a telített zsírsavak az állati eredetű táplálékban találhatók nagyobb arányban, és bizonyítottan hozzájárulnak a szív- és érrendszeri (cardiovascularis) betegségek kialakulásához, addig a nagyrészt növényi eredetű telítetlen zsírsavak csökkentik koleszterinszintünket, növelik az érfalak rugalmasságát. Sajnos mégis a telítettekből fogyasztunk többet: ötször annyit, mint a telítetlenekből.

A telítetlen - tehát hasznos - zsírok lehetnek egyszeresen vagy többszörösen telítetlenek. Megkülönböztetjük az ómega-3, az ómega-6 és az ómega-9 zsírsavakat. Táplálkozásunkra a telített zsírok túlzott fogyasztása mellett az aránytalanul kevés ómega-3 zsírsav fogyasztása jellemző. Az ideális ómega-3:ómega-6=1:3 arányhoz képest manapság 1:20-hoz arány jellemző. A helyes arány visszaállításához ómega-3 zsírsavakban gazdag étrendet (lenmag, dió, mogyoró, repceolaj, tengeri halak) javasolnak az orvosok és a táplálkozástudományi szakemberek. Az összes elfogyasztott ómega-3 zsírsav ideális napi mennyisége 1-2 g körüli lenne, a fenti arányok megtartásával.

A többszörösen telítetlen zsírsavak, különösen az ómega-3 zsírsav pozitív szerepét mi sem bizonyítja jobban, mint a grönlandi eszkimók körében végzett felmérés. Náluk alig fordul elő szív- és érrendszeri megbetegedés. Hogy miért? Mert az eszkimók rengeteg tengeri halat fogyasztanak. A bennük található ómega-3 zsírsav pedig segít a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében.

A telítetlen zsírsavak forrásai

Ómega-3 és ómega-6 zsírsavakra egyaránt szüksége van az emberi szervezetnek. Az ómega-6 zsírsavak fő forrása az olíva- és napraforgóolaj. Egy felnőtt ember napi szükséglete megközelítőleg 5 g, ez hozzávetőleg 2 kávéskanál olajnak felel meg. Az ómega-3 zsírsavakat a tengeri halak tartalmazzák viszonylag nagy mennyiségben, így a makréla, a lazac, de az édesvizekben élő busa húsa vagy a repceolaj is kiváló forrása ezen telítetlen zsírsavnak. Mi, magyarok kevés halat eszünk, inkább az édesvízi halakból vásárolunk, azokból is többnyire ünnepekkor. Pedig hetente legalább két-három alkalommal kellene halételeket fogyasztanunk.

A legfontosabb növényi eredetű zsiradékok (a repce- és a napraforgóolajok mellett) a pálmaolaj, az olívaolaj, a kukoricaolaj és a szójaolaj, amelyek mind a szervezet számára fontos - egyszeresen és többszörösen telítetlen - zsírsavakat tartalmaznak.

Az ómega zsírsavak hatása a szervezetünkre

Az ómega-3 zsírsavaknak számos kedvező hatását bizonyították. Íme néhány a legfontosabbak közül:

  • megakadályozzák a vérrögök képződését, elősegítik az erek elernyedését és tágulását, javítják a vérkeringést;
  • növelik a vörösvértestek rugalmasságát, ezáltal azok könnyebben jutnak át a kanyargósabb vagy szűkebb ereken;
  • mérséklik a szívritmuszavarok kialakulásának lehetőségét, csökkentve az erek elmeszesedését és a trombózis veszélyét.

Az utóbbi évtizedek orvosi kutatásainak köszönhetően bizonyított tény, hogy a telítetlen zsiradékok kiegyensúlyozott fogyasztása - ami nem egyenlő a telített zsírok teljes elhagyásával - segít csökkenteni az első számú népbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulásának arányát.

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK