Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Halálos zenehallgatás
2013. szeptember 05. 08:20

autóbaleset, autó, zene, zenehallgatás

Halálos zenehallgatás
A tizenéves kezdő sofőrök, akik kedvenc dalaikat hallgatják a kocsiban, gyengébb motoros idegrendszeri funkciókkal vezetnek, mint azok, akik más zenét tesznek a lejátszóba - derül ki egy friss kutatásból.
Halálos zenehallgatás

A szakértők szerint az aktív zenehallgatás - amit dúdolás, a ritmus dobolása vagy más tevékenység kísér - hajlamosít a közlekedési szabályok figyelmen kívül hagyására. Ennek következménye gyorshajtás, ráfutásos baleset és egykezes kormányozás lehet a szabálytalan sávváltás, illetve sávelhagyás mellett. Más részről viszont bizonyos műfajhoz tartozó dalok elősegíthetik a biztonságos vezetést.

"Az autó az egyetlen hely, ahol a zenehallgatás halálos lehet" - fogalmazott Warren Brodsky, az izraeli Ben-Gurion Egyetem zenekutatója. "Vizsgálataink eredménye alapján tehát érdemes nagyobb körültekintéssel kiválasztani a dalokat, mert kockázatos körülmények fennállásakor, például közlekedési dugó esetén, buli után vagy felfokozott érzelmi állapotban akár nyugtató hatásúak is lehetnek, amivel csökkenthető a hazajutás veszélyessége" - tette hozzá a szakértő.

Az eredmények az Accident Analysis and Prevention című szakfolyóirat októberi számában jelennek meg. A tanulmány közzétételét egy holland értekezés nyilvánosságra hozatala előzte meg, amelyet Ayca Berfu Unal, a Gröningeni Egyetem kutatója készített. Ebből kiderül, hogy a fiatalok autóvezetési képességeit nem befolyásolja hátrányosan a zeneválasztás - viszont a következtetések virtuális szimuláció útján kerültek levonásra, mégpedig átlagosan 2,5 év tapasztalattal rendelkező, 19-25 éves sofőröknél.

Ezzel ellentétben Warren Brodsky és kollégája, Zack Slor 85 friss kezdő autóvezetőt vizsgált, 17 és 18 év közöttieket. A tinédzsereknek átlagosan 7 hónapja volt jogosítványuk, és háromötödük fiú volt. Egyikük sem került bíróság elé közlekedési kihágás miatt, koccanása pedig 8 százalékuknak volt. Az eredmények alapján egy 40 perces, 40 kilométeres út alatt a tinik 98 százaléka vezetett veszélyesen, ha a kedvenc zenéit hallgatta - ez agresszivitást, pontatlanságot, rossz távolságbecslést vagy konkrét kihágást jelent.

A depresszió, bizonyos gyógyszerek fogyasztása, illetve a kialvatlanság szintén rontja a koncentrációs képességeket vezetés közben. Legyünk mindig körültekintőek, és családtagjainkat is figyelmeztessük ezekre a veszélyekre.

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK