Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Hajlamosít-e a cukorbetegség fertőzések kialakulására?
2012. szeptember 26. 11:29

cukorbeteg, cukorbetegség, diabétesz, fertőzés

Hajlamosít-e a cukorbetegség fertőzések kialakulására?
Nem egységes a szakmai álláspont abban a tekintetben, hogy fogékonyabbak-e a cukorbetegek egyes fertőzések iránt vagy sem – mellette és ellene szóló adatok egyaránt ismertek –, bizonyos azonban, hogy a fertőző betegség cukorbetegséggel társulva nagyobb odafigyelést, intenzívebb kezelést igényel, mintha ugyanaz a megbetegedés nem cukorbetegnél lép fel.
Hajlamosít-e a cukorbetegség fertőzések kialakulására?

Ennek oka kettős: egyrészt minden társbetegség, így fertőzések fellépése is ronthatja az anyagcsere-állapotot, anyagcsere-kisiklást idézhet elő, másrészt a magas szöveti cukorszint, a szervezet ellenállóképességének csökkenése fokozhatja a betegséget okozó ágens, baktérium, vírus vagy gomba virulenciáját, megbetegítő képességét.

Fertőzés kialakulása cukorbetegen ezért gyakori ellenőrzést, és ha a vércukor-monitorozás, a kezelés szükség szerinti módosítása, a szájon keresztüli folyadékfelvétel vagy a megfelelő, rendszeres táplálkozás otthoni körülmények között nem biztosítható, gyógyintézeti elhelyezést tesz szükségessé.

Több napon keresztül fennálló magas láz, jelentős vagy hirtelen állapotromlás, elhúzódó lefolyású megbetegedés ugyancsak kórházi beutalást indokol.

Ez szükséges akkor is, ha átmenetileg inzulin adására kell sort keríteni. A teljességhez tartozik, hogy vannak olyan ritka fertőző megbetegedések – pl. az epehólyag-gyulladás egy speciális, viszonylag tünetszegényen kialakuló, de akár igen súlyos szövődményeket okozó formája; egy speciális gomba okozta megbetegedés –, amelyek elsősorban cukorbetegségben fordulnak elő. Ezek ismerete a kezelőorvos számára azért fontos, hogy a szokásos kezelésre nem javuló, rövid időn belül ismétlődő vagy elhúzódó megbetegedés esetén e lehetőségekre is gondoljon.

Forrás: Webbeteg.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK