Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Ha összecsúsznak a szemek
2013. május 10. 11:54

szem, szemüveg, kancsalság

Ha összecsúsznak a szemek
A latin kifejezéssel strabizmusnak nevezett jelenség a kétszemes együttlátás hiányát jelenti. Hogyan alakul ki, és miként kezelhető?
Ha összecsúsznak a szemek

A szem helyzetéért hat izom felelős, és megfelelő beidegződés esetén ezek működése is kiegyensúlyozott: előretekintéskor a szemek azonos helyzetűnek látszanak, a szemgolyók pedig együtt mozognak oldalra nézéskor. Kancsalság esetén azonban más a helyzet: megbomlik a szemizmok működése közti egyensúly, és ennek következtében a szem nézővonalai nyugalmi helyzetben, távolra tekintéskor nem párhuzamosak.

Fajtái

A kancsalság nem elsősorban kozmetikai probléma, kezelését nem szabad elhanyagolni. Kancsalító szeme miatt ugyanis a gyermek egész életében alul fog teljesíteni, és akár a pályaválasztásban is akadályozhatja. Az autóvezetésnél is hátrány jelentkezhet, ha a kétszemes együttlátás hiánya áll fenn.

Már Hippokratész is megfigyelte, hogy a kancsalság, illetve az arra való hajlam örökölhető. Ennek tényezői azonban máig nem ismertek. A kancsalságnak több fajtája van, és némely esetekben csupán a szem kancsalít (általában befelé, ez az ún. esotropia, emellett lehet kifelé térő kancsalság is, exotropia), de előfordul olyan is, hogy mindkét szem kancsalít felváltva.

A gyermekkorban előforduló kancsalságok zöme az ún. kísérő kancsalságok csoportjába sorolható, de gyakori az ún. félszemes kancsalság is, amelynél mindig az egyik (és mindig ugyanaz) szem kancsal.

A harmadik típus az ún. bénulásos kancsalság, mely lehet veleszületett, de többnyire szerzett betegség. Oka leggyakrabban koponyacsonttörés, agyvelő- vagy agyhártyagyulladás, vérzések, mérgezések, daganatok, érelmeszesedés, övsömör.

Kezelése

A kancsalság kezelése többféle lehet. Ha ún. konzervatív kezelés jön szóba, akkor a gyermek szemüveget kap, és a gyengébben látó szemet takarással kell megerősíteni, és a fennálló fénytörési hibát korrigálva lassan kialakul a kétszemes együttlátás.

A másik módszer a kezelésre az operáció, melyre nemcsak gyermekkorban, hanem felnőttkorban is sor kerülhet. Az ilyen műtétek során gyengítik a túlműködő izmot, és erősítik az alulműködőt.

Mi a tompalátás?

Ha a szem anatómiailag tökéletesen ép, ennek ellenére azonban a gyermek megfelelő szemüveg viselése mellett sem képes a jól ismert látásvizsgáló táblát végigolvasni, akkor valószínűleg tompalátásról beszélünk.

Ezen eljárások célja azonban nem a látás javítása, csupán a szem helyes állásának biztosítása, azaz sokkal inkább "kozmetikai" jellegű a beavatkozás, mintsem funkcionális. Éppen ezért 6-7 éves korig a tompalátást is kezelni kell, azonban nagyon jó eredmények érhetők el. Ugyanitt érdemes hangsúlyozni azt is, hogy a gyermek érdekében a kezelés teljes sikerét egy dolog garantálja: a következetes és kitartó szemész-szülő-gyermek együttműködés.

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK