Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Ha lelkifurdalása van, ne firtassa testsúlyát!
2013. október 17. 07:40

súly mérés, bűntudat

Ha lelkifurdalása van, ne firtassa testsúlyát!
Kanadai és amerikai kutatók kimutatták, hogy az emberek nehezebbnek érzik a testüket, miután valami rosszat tettek, és emiatt lelkiismeret-furdalást éreznek, illetve amikor visszaemlékeznek olyan alkalomra, amikor bűntudatot éreztek.
Ha lelkifurdalása van, ne firtassa testsúlyát!

A kutatók úgy vélik, hogy bár a kutatás még gyerekcipőben jár, a bűntudat súlyának megtapasztalása összefüggésbe hozható az erkölcsi viselkedés szabályozásával.

Sokan mondják, hogy "lehúzza őket a bűntudat", ami arra késztette a PLOS ONE szaklapban megjelent tanulmány szerzőit, hogy megvizsgálják, van-e valamilyen tudományos ok a metafora hátterében. Martin Day, a Princeton Egyetem munkatársa és Ramona Bobocel, a kanadai Waterloo Egyetem kutatója szerint a bűntudat azért fontos, mert szerepet játszik az emberek erkölcsi viselkedésének szabályozásában. Segíthet kijavítani a hibáinkat, és megelőzni a jövőbeli rosszcselekedeteket.

A bűntudat és a testi érzékelés kölcsönhatásának felderítése érdekében a kutatók azt vizsgálták, vajon az érzelem megtestesülhet-e a súly érzékelésében. Ennek érdekében arra kérték a résztvevőket, hogy idézzenek fel egy olyan alkalmat, amikor valami erkölcstelen dolgot tettek. Az alanyok különféle cselekedeteket emlegettek fel, például hazugságot, lopást és csalást.

Ezután külön feladatként megkérdezték a résztvevőket, könnyebbnek, ugyanolyan súlyúnak vagy nehezebbnek érzik a normálisnál a testüket. Összehasonlították azok válaszát, akik valamilyen erkölcstelen tettüket idézték fel, azokét, akik valaki más erkölcstelen tettét idézték fel, azokét, akik valamilyen erkölcsös tettüket idézték fel, és azokét, akik semmilyen emléket nem idéztek fel.

Az eredmények azt mutatták, hogy a személyes erkölcstelen tett felidézése nagyobb szubjektív testsúly-érzettel járt, mint az etikus tettek vagy mások erkölcstelen tetteinek felidézése, illetve az emlékek fel nem idézése. Az is kiderült, hogy ez a szubjektív módon tapasztalt nagyobb testsúly csak a bűntudattal állt összefüggésben, más negatív érzelemmel, például szomorúsággal vagy undorral nem.

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK