Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Gyilkosság áldozatai lehetnek a mentális betegek
2013. március 19. 09:55

gyilkosság, öngyilkosság, mentális problémák, depresszió, szorongás

Gyilkosság áldozatai lehetnek a mentális betegek
Egy kutatás szerint gyakrabban ölik meg őket. A legfrissebb kutatási adatok szerint a mentális betegségben szenvedők általában nagyobb eséllyel lesznek gyilkosság áldozatai. Az online publikált tanulmány elkészítése során a tudósok egy 2001 és 2008 között, a teljes felnőtt svéd lakosság részvételével készült felmérés adatait használták fel.
Gyilkosság áldozatai lehetnek a mentális betegek
A vizsgálati periódusban összesen 615 gyilkosság történt és az áldozatok az esetek 22 százalékában mentális betegek voltak az alábbi öt kategóriában: függőség-betegségek, skizofrénia, kedélybetegségek (bipoláris zavar, depresszió), szorongásos betegségek és személyiségzavarok. Más tényezőket is figyelembe véve a tudósok megállapították, hogy a gyilkosság áldozatául esettek aránya a lakosság többi tagjához képest közel ötszörös volt a mentális betegek esetében.
 
Külön-külön nézve az egyes mentális zavarokat a függőségi betegségben szenvedők körében történt a legtöbb haláleset (esetükben kilencszeres volt a meggyilkoltak aránya), ezt követték a személyiségzavarosok (háromszoros előfordulási arány), a depressziósok (2,6-szeres arány), a szorongásos zavarban szenvedők (2,2-szeres arány) és a skizofréniások (1,8-szeres arány). 
 
"Ennek legvalószínűbb magyarázata, hogy a mentális betegek nagyobb eséllyel élnek olyan szegényebb kerületekben, ahol amúgy is magasabb a gyilkosságok előfordulási aránya" - nyilatkozta Casey Crump, a Stanford Egyetem munkatársa. Emellett a mentális betegek baráti körében nagyobb eséllyel találunk más mentális betegeket is, akik kevésbé ügyelnek saját biztonságukra és mások testi épségére. 
A tudósok szerint a mostani kutatáshoz hasonló vizsgálatok segíthetnek a mentális betegek egészségének és biztonságának érdekében hozott rendelkezések meghozatalában. A legfontosabb, hogy a pszichiátriai klinikák és a rendvédelmi szervek egymással együttműködve biztosítsák a mentális betegséggel élők személyes biztonságát és segítsék a konfliktuskezelési képességeik fejlődését - írják a tudósok. A lakhatósági körülmények javítása, valamint az anyagi biztonság, és a függőségi betegségek esetében a leszokást elősegítő kezelés biztosítása szintén segíthet csökkenteni az erőszakos bűncselekmények előfordulását. 
 
"Világosan látszik, hogy az orvosoknak milyen sokféle potenciális veszélyt kell figyelembe venniük, amikor mentális betegeket kezelnek" - nyilatkozta Roger Webb, a Manchester Egyetem munkatársa. "Ezek az emberek lehetnek elkövetők és áldozatok, hiszen egyaránt lehetnek okozói és elszenvedői is a bűncselekményeknek. Emellett sokan vannak, akik öngyilkosságra vagy túladagolásra hajlamosak, illetve részegek esetében a túlzott agresszió és a balesetveszélyes viselkedés is felmerülhet problémaként." 
 
Bár a vizsgálatok során egyértelmű kapcsolat mutatkozott a mentális betegségek és a gyilkosságok aránya között, a tudósoknak nem sikerült ok-okozati összefüggéseket megállapítaniuk.
Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK