Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Fogszabályzóval speciálisan kell fogat mosni
2014. február 27. 08:57

fogszabályzás, fog, fogápolás, fogmosás

Fogszabályzóval speciálisan kell fogat mosni
Sokaknál szinte divatcikknek számít a fogszabályzó, mióta kiderült, hogy a fogakat felnőttkorban is érdemes szabályozni. Dr. Ameri Sahar, az Oxygen Fogászat szakorvosa, esztétikai fogászati specialista ugyanakkor a szükséges szájhigiéniára hívta fel a figyelmet. Speciális kefe és eszközök Aki szabályoztatni szeretné a fogait, minden esetben egy teljeskörű fogászati felmérésen kell részt vennie.
Fogszabályzóval speciálisan kell fogat mosni

Csak akkor lehet belevágni a szabályozásba, ha a fogak és a száj teljesen rendben van, vagyis egészséges a fogíny, be vannak tömve a lyukas fogak, és a szakember eltávolította a fogköveket. Fogszabályzás felnőttkorban Ma már korántsem csak a tinédzserek villantják fel fogszabályzóikat, egyre több felnőttön is látni a szabályzó szerkezeteket. Kevesen tudják, hogy ezzel a módszerrel nem csak esztétikailag, de egészségileg is sokat tehetünk a fogainkért - még nagykorúként is.

Azzal is számolnia kell a páciensnek, hogy rögzített fogszabályzó-készülék viselésekor könnyebben maradhat ételmaradék a szájban és sokan a nehézségek miatt el is hanyagolják a szájhigiéniát. Ez pedig természetesen elősegítheti a fogszuvasodás kialakulását. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a páciens elsajátítsa a megfelelő szájtisztítási és fogápolási módszereket - ismerteti Dr. Ameri Sahar, az Oxygen Fogászat szakorvosa, esztétikai fogászati specialista. Ennek eredményességét a gyakorlatban időről-időre ellenőrizni kell.

Ugyanis az öntisztuló folyamat ebben az esetben korlátozottabb, tehát a fogmosásnál kicsit más technikát kell alkalmazni, körkörös mozgásokkal kell a kefét mozgatni, és feltétlenül szükséges speciális eszközöket is használni, mint az egészen kicsi, üvegmosó kefékhez hasonlatos kefécskék, a fogselyem és a szájzuhany. Minden étkezés után ajánlatos fogat mosni, és kerülni kell a szemcsés élelmiszereket, például az olajos magvakat. Cikkünk a hirdetés után folytatódik A szépség és az egészség is számít Bár a fogszabályzásnak még mindig az általa nyerhető esztétikai előnyök jelentik a vonzerejét, a rendezetlen fogsor veszélyeket is rejt magában. Mivel a torlódott fogazatot nehezebb tisztán tartani, a megmaradó lepedék hosszú távon savas erjedést okozhat és fogszuvasodáshoz vezethet. Ráadásul a szájban végbemenő rothasztó folyamatok miatt fogínygyulladás alakulhat ki, amely kezeletlenül akár a fogak kilazulását és elvesztését is eredményezheti. Más olyan problémák is vannak, amelyek felnőttkorban is eredményesen kezelhetők.

S Ilyen például, amikor rések vannak a fogak között, illetve, ha bizonyos fogak a kelleténél előrébb, hátrébb vagy ferdén állnak. A fogszabályozás megelőzheti az olyan rendellenességeket, mint a mély- és a keresztharapás okozta állkapocs-ízületi problémák, amelyek erősen megnehezítik például a rágást. A felnőttkori szabályzás előkészítheti akár a fogpótlásokat is, és optimális feltételeket teremthet a későbbi fogpótlások kivitelezéséhez. Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt A fogkő és következményei Fogmosás utáni feladat: miért hasznos a fogköztisztítás?

A rossz lehelet okai Fogas kérdés: hogyan mossuk? Tények és tévhitek a fogakról Mit kell tudni a tejfogakról? Milyen a jó fogkefe? - A fogorvos válaszol A fogfehérítés - orvosi kezelés és házi praktikák A szájüregi daganatok korai tünetei A fogszuvasodás (caries) Csomó a szájban - Milyen betegség tünete lehet? A szép mosoly elérhető Bár tény, hogy a még fejlődésben lévő szervezetnél a szövetek és a csontok gyorsabban képesek reagálni, a felnőttkori fogszabályozás is remek eredményeket hozhat, mind esztétikailag, mind a fogak egészségét illetően. – ismerteti dr. Ameri Sahar, az Oxygen Fogászat szakorvosa, esztétikai fogászati specialista. Aki rászánja magát a kezelésre, évekkel kell számolnia, amíg megmutatkozik a várt eredmény. A rögzített szabályzónak legalább egy évig kell fent lennie, azután jöhet az éjszakai, kivehető változat, amelynek hordási ideje szintén egy-másfél év. Feltétlenül be kell tartani a viselési szabályokat, hiszen ha elhanyagoljuk, könnyen visszacsúszhatnak a nagy nehezen helyükre igazított fogaink. Az áldozat azonban egy szép, egészséges mosolyt eredményezhet.

Forrás: webbeteg.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK