Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Fogamzásgátló recept nélkül?
2012. december 05. 12:00

fogamzásgátlás, terhesség, fogamzásgátló tabetta, recept, vérrögképződés

Fogamzásgátló recept nélkül?
A fogamzásgátló tabletták használata biztonságos, ennélfogva orvosi vizsgálat és recept nélkül is árusíthatóak - áll az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Társaságának közleményében.
Fogamzásgátló recept nélkül?

Mivel az Egyesült Államokban a várandósságok fele nem tervezett - és ez az arány immáron 20 éve változatlan -, a szakmai közösség könnyebben hozzáférhetővé szeretné tenni a legbiztosabb megelőzési lehetőségek egyikét, a szájon át alkalmazandó hormontartalmú tablettát. "Szerencsétlen helyzet, hogy ebben az országban, ahol annyi fogamzásgátló lehetőség érhető el, még mindig ekkora közegészségügyi problémát jelent a nem kívánt terhesség" - nyilatkozta dr. Kavita Nanda az Associated Press hírügynökségnek. A tabletta mellőzésének oka a hozzáférhetőség és az ár problémáihoz kötődik elsősorban, s a recept nélküli megoldás a társaság szerint előbbit könnyedén kiiktatná.

Az ügyben azonban nem várható fejlemény egyik napról a másikra, hiszen ehhez a kormány beleegyezése is szükséges. Egyelőre az sem tisztázott, hogy társadalombiztosítási támogatás nélkül mennyibe kerülnének a pirulák. Az összeg előzetes becslések alapján 3500 forintnak felelne meg havonta.

Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Társaságának szakértői rámutattak, hogy nem tervezett terhesség esetén a kismamák hajlamosabbak olyan egészségkárosító magatartást tanúsítani, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás, ráadásul nagyobb eséllyel küszködnek depresszióval, közülük többen lesznek családon belüli erőszak áldozatai, s a traumák hatására elmaradnak a terhesgondozásról, valamint gondjuk lehet a szoptatással is. A nem tervezett babák általában korábban és kisebb súllyal jönnek világra, így valószínűbb náluk a fejlődési rendellenesség.

A szakmai szövetség elismeri, hogy minden gyógyszer használata kockázattal jár, de a fogamzásgátlóhoz köthető fokozott vérrögképződés veszélye "szélsőségesen alacsony". A recept nélküli árusítás ötlete nem újkeletű. Egy New York-i orvos, dr. Jill Rabin így fogalmazott: "Már négy éve tárgyalunk a témáról, tehát nem egy hirtelen jött elképzelés ez, hanem tudatos mérlegelés eredménye."

Mivel a nem kívánt terhesség a serdülő korosztályt is fenyegeti, fölmerül, hogy a tinilányok szülői beleegyezés nélkül is megvásárolhatnák a fogamzásgátló tablettát. "Érthető, hogy mindenki szeretné biztonságban tudni csemetéjét, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül: a statisztikák szerint a kamaszok jelentős része szexuális életet él. Az őszinte kommunikáció és a biztonságos szex az egyetlen járható út" - vélekedik dr. Rabin.

Forrás: http://media.hazipatika.com/cikkek/main/90/5790//fogamzasgatlo_n.jpg
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK