Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Fényvédelem: Milyen napszemüveget vásároljon?
2013. június 19. 08:01

szem, UV-sugárzás, védekezés, napfény, napszemüveg

Fényvédelem: Milyen napszemüveget vásároljon?
Van egy napszemüvegem, már elég régi. Megnézettem egy optikában, hogy mekkora UV szűréssel rendelkezik. Az egyik lencse 385, a másik 390. Oldalfény ellen hogyan védekezzek? Elegendő ez a szemüveg?
Fényvédelem: Milyen napszemüveget vásároljon?

Tisztelt Kérdező!

A válaszom elején röviden szeretném összefoglalni, hogy mi is ultraviola (UV)sugárzás, és mit is jelentenek ezek a kérdésében szereplő számok. Az UV-sugárzás a napenergia egy része, egy láthatatlan sugárzás.

Három fajtáját különböztetjük meg:

  • UVA (315-400nm)

  • UVB (280-315nm) és

  • UVC (100-280nm).

Az UVC sugarak a légkör felső rétegében elnyelődnek, az UVB-sugárzás azonban már káros a szemünkre és bőrünkre. A szemünket érő káros sugárzás hatása általában később jelentkezik.

Egy jó napszemüveg véd a károsodástól

Egy jó napszemüveg teljesen kiszűri az UV-sugarakat, vagyis 400nm-ig szűr, míg egy gyengébb lencse csak 380nm-ig szűr. Ha nem járnak síelni, vízpartra, ahol az UV-sugárzás visszavert, akkor elég egy gyengébb minőségű védelem is.

Lényeg az, hogy valamilyen UV-szűrős lencsét viseljünk! Azt azonban érdemes átgondolnia, hogy egy régi lencse a felületi kopások, karcolódások miatt már nem nyújt kellő védelmet a szemnek. Ha nagyon karcos a lencse felülete, akkor mindenképpen érdemes kicseréltetnie. Nagyobb károsodást biztosan nem okozott az eddig viselt szemüvege, de az egyre vékonyodó ózonréteg miatt szerintem érdemes egy jobb minőségű, maximális védelmet nyújtó lencsét viselnie. Ilyenek pl. a fényre sötétedő lencsék, valamint a speciális napszemüveglencsék is, amelyekről bővebb felvilágosítást az optikai üzletekben kaphat. A másik kérdésére válaszolva.

A napszemüvegeknél valóban az egyik legfontosabb tényező a minél nagyobb hatásfokú fényvédelem.

Ezt egyik oldalról a szemüveg zártságával, másik oldalról a lencse minőségével érhetjük el. Jó példa erre a hegymászók tökéletesen zárt gleccser-szemüvege. Nyilván a hétköznapi körülményekre ilyen komoly követelményeket nem támasztunk. de törekedni kell a lehető legkevesebb fényt beengedő szemüveg kiválasztására.

Forrás: webbeteg.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK