Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Felkészületlenek az egészségügyi problémákra a magyarok
2014. szeptember 03. 20:35

kezelés, megelőzés, betegség

Felkészületlenek az egészségügyi problémákra a magyarok
106 000 forintot költünk átlagosan évente az egészségünkre, azonban csak töredékét megelőzésre. A magyarok harmadát egy kisebb egészségügyi kiadás is váratlanul érintené, viszont akár kölcsönt is venne fel, hogy magánorvoshoz forduljunk – derül ki a Cofidis Hitel Monitor második negyedéves eredményeiből.
Felkészületlenek az egészségügyi problémákra a magyarok

Kezelünk, nem megelőzünk

A 18-69 éves lakosság 65%-a rendszeresen, havonta költ gyógyszerre a Cofidis Hitel Monitor legfrissebb adatai alapján. Valamivel kevesebben vannak (56%), akik vitamint vagy gyógyhatású készítményt vásárolnak rendszeresen, jelentősen kevesebben azonban, akik kifejezetten a megelőzésre költenek: 21% vesz például bioélelmiszert. 67% nem vásárolt semmilyen, az egészség megőrzésére szolgáló eszközt, készüléket az elmúlt egy évben, és  mindössze 10% fordított erre a célra 50 000 Ft-nál nagyobb összeget. Emellett a hazai lakosság csaknem háromnegyede (71%) állítja azt, hogy csak akkor megy el orvoshoz, ha már konkrét egészségügyi panasza van. Jóval kevesebben tesznek viszont olyan általános megelőző intézkedéseket, mint egészséges ételek fogyasztása (57%), rendszeres szűrővizsgálatok (43%) és sport (26%).

Hogy inkább a már kialakult problémák gyógyítására, mint megelőzésére fókuszálunk, az egészségünkre költött összegekből is világosan látszik: átlagosan kb. 106 000 Ft-ot fordítunk az egészségünk megőrzésével kapcsolatos termékekre és szolgáltatásokra összesen évente, amelyből a legnagyobb arányban gyógyszerekre költünk (átlagosan 55 000 Ft-ot). Ezt követik a kezelések és egészségügyi szolgáltatások (33 000 Ft-tal), legkisebb arányban pedig a különböző egészség megőrzésére szolgáló eszközökre fordítunk ebből az összegből (mintegy 19 000 Ft-ot évente).

Mindezzel együtt azonban kirajzolódni látszik a pozitív tendencia, és talán egyre jobban odafigyelünk az egészségünkre: a Cofidis Hitel Monitor második negyedéves adatai alapján valamivel magasabb arányban vallja azt a lakosság, hogy tesz az egészségéért, mint tavaly az év hasonló időszakában: jelenleg a lakosság fele vallja azt magáról, hogy aktívan tesz azért, hogy egészséges maradjon, ez az arány 2013-ban még csak 38% volt.

Nem készülünk fel a betegségre

Bár láthatóan kevésbé vesszük komolyan az egészségünket, amíg nincsen problémánk vele, a magyarok csaknem háromnegyede (71%) nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy rendelkezzen felhalmozott biztonsági tartalékkal egy váratlan egészségügyi kiadás esetére. Az életkor növekedésével párhuzamosan nő azok száma, akik kiemelten fontosnak tartják, hogy legyen megtakarításuk ilyen célra. Érdekes azonban, hogy a legfiatalabb, 18 és 29 év közötti korosztályban is kimondottan magas (kétharmados) azok aránya, akik lényegesnek tartják, hogy félretett pénzzel rendelkezzen egészségügyi kiadásokra.

Annak ellenére, hogy minden korosztály inkább fontosnak tartja az egészségügyi célokra megspórolt összeg meglétét a családi kasszában, a valóságban ennél jóval kevesebbeknek van is jelen a számlájukon erre fordítható összeg: a lakosság egyharmada még egy kisebb ilyen jellegű kiadást sem tudna önerőből fedezni saját bevallása szerint. A felkészületlenek aránya egyébként az elmúlt 2 év hasonló időszakában mértekhez képest jelentős csökkenést mutat:  míg 2012 első félévének végén 46, addig az idei év hasonló időszakát vizsgálva már csak 36 százalék azok aránya, akiket anyagilag váratlanul érne egy nagyobb, az egészséggel kapcsolatos kiadás.

Hitelből szívesebben mennénk orvoshoz

A magyarok több egészségügyi területen is szívesebben áldoznak arra, hogy kiemelten velük foglalkozzon az orvosuk a kezelés időszaka alatt, ezért pedig szívesen fordulnának magánegészségügyi ellátáshoz. A legtöbben (69%) fogászatért lennének hajlandóak fizetni a különböző egészségügyi szolgáltatások közül, illetve  viszonylag magas a fizetési hajlandóság a szemészet (44%) és a nőgyógyászat (46%) esetében is.

Annak ellenére, hogy az emberek harmadát (28%) ösztönözné arra, hogy inkább magánellátást válasszon az állami helyett, a hazai lakosság kevesebb mint harmada (31%) tud arról, hogy bizonyos egészségügyi eszközök vásárlása esetén lehetőség van részletfizetésre is. A részletfizetés lehetősége mellett egyéb pénzügyi megoldás is érdekli az embereket, ha az egészségükről van szó: az egészségügyi kezelés finanszírozását vagy egészségügyi eszköz megvásárlását lehetővé tevő hitel iránt is viszonylag magas az érdeklődés: 20% tartja valószínűnek azt, hogy igényelne ilyen hitelt, 4% pedig biztos benne, hogy folyamodna ebből a célból kölcsönhöz.

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK