Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Felborul a depressziósok belső ritmusa
2013. május 27. 13:49

stressz, depresszió, genetika

Felborul a depressziósok belső ritmusa
Miként mi magunk, az agyunk, illetve a gének is napi rutint követnek - jelenségek tudományos nyelven cirkadián ritmusnak nevezik. A depressziósoknál azonban ez a ritmus felborul - derült ki egy kutatásból.
Felborul a depressziósok belső ritmusa

A Proceedings of the National Academy of Sciences májusi számában megejelent vizsgálat szerint depressziósoknál a belső biológiai óra szabályozása szenved zavart. Azonban a Huda Akil és Michigani Egyetem depressziós elhunytak agyából vett minta alapján megállapították, hogy ez az óra nem működik megfelelően. A kutatók reményei szerint a felfedezés új perspektívákat nyithat meg a depresszió kutatásában és kezelésében egyaránt.

Régóta ismert, hogy a cirkadián ritmus, mely a nappal és az éjszaka (fény és sötétség) váltakozásának egyenes következménye az agy működését is alapvetően meghatározza. Állatkísérletekből az is nyilvánvaló, hogy a gének szabályozásának váltakozása is egyfajta ismétlődő rendszerességet követ. Humán vizsgálatokból azonban erre a kérdéskörre nem irányultak: eddig vérmintákból nézték a hormonszintek napszakokra jellemző váltakozását, ebből viszont az agy működésére nem lehet következtetni.


Jelen vizsgálat során 89 elhunyt agyából vettek mintát, akik különböző napszakban haltak meg - a génműködési profil jellemző mintázatot mutatott 55 olyan egyénnél, akik kórtörténetében pszichiátriai elváltozás nem szerepelt. A 34 súlyos depresszióban szenvedőnél azonban az időszaki szabályosság eltűnt - náluk a vizsgált paraméterek nagy szórást mutattak.

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK