Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Fejsérülés gyermekeknél - mikor kell orvoshoz menni?
2014. szeptember 18. 21:13

gyermek, kisgyerek, fejsérülés, orvos

Fejsérülés gyermekeknél - mikor kell orvoshoz menni?
A szófogadóbb csemeték is gyakran verik be fejüket különböző balesetek során. Nagyon oda kell figyelnünk rájuk, mert a fejsérülések egyben sok más kényes szerv sérülését is jelenthetik.
Fejsérülés gyermekeknél - mikor kell orvoshoz menni?

A legnagyobb veszélyt  az ágyról, más bútordarabokról, mozgó jétékokról történő esések illetve az ütközések, összefutások jelentik. Ezek során különböző súlyosságú fejsérülések keletkezhetnek.

 

A fejsérülések gyakori velejárója a szemgolyó sérülése. A szemgolyót érő tompa ütést leggyakrabban kisebb labdák (pl. teniszlabda) okozzák, de egyéb, a szemgolyót érő szúrás, karcolás is gyakran előfordulhat (pl. a gyermek evés közben a villával a szemébe kap). Ezekben az esetekbem kötelező orvoshoz fordulni!

 

Tanács:

Próbáljuk meg gyermekünknek magasabb helyekről való leesését védőrácsokkal, korlátokkal megelőzni, vagy akadályozzuk meg, hogy oda felmásszanak. Éles, szúró tárgyakan ne adjunk kezükbe, ha pedig mégis kezükbe kerül, ne hagyjuk őket magukra, nehogy hirtelen mozdulattal önmagukban, vagy kistestvérükben kárt tegyenek.

 

 

Ha már bekövetkezett a baj...

 

  • Akkor is érdemes orvoshoz fordulni, ha nem látszik külső tünet, hiszen a koponyán belüli sérüléseknek gyakran nincs külső jelen.
  • Feltétlenül vigyük orvoshoz gyermekünket azonban akkor, ha a feje, esetleg a füle vérzik, fején véraláfutások látszanak, vagy széles duzzanat alalkul ki rajta.
  • Eszméletvesztés, rosszullét (pl. sápadtság, szédülés, fejfájás, hányinger, hányás) illetve emlékezetkiesés esetén (amikor nem tudja mi történt vele) szintén kötelező orvoshoz fordulni.

 

  • Repedéssel és agyrázkódással járó fejsérülések esetén a gyermeket stabil oldalfekvésbe kell tenni, és azonnal orvost kell hívni hozzá! A fejsérült gyermeket fekve, lehetőleg mentővel kell szállítani.

 

 

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK