Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Fehér bot hetek
2013. október 16. 08:33

szem, látásromlás, sport, rehabilitáció, vakság

Fehér bot hetek
Az egymáshoz közeledés és a közös sport jegyében kezdődött meg a Fehér bot hetek című rendezvénysorozat hétfőn a zuglói Szent István Gimnáziumban. Soltész Miklós szociális államtitkár arról beszélt, az idei programokkal azt akarják elérni, hogy a fiatalok merjenek nyitni, közeledni a vak és gyengén látó emberek felé.
Fehér bot hetek

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára arra biztatta a vakok és gyengén látók intézményeinek közelében fekvő gimnázium diákjait, vegyék fel a kapcsolatot a környéken tanuló, az ott élő látássérültekkel, ismerjék meg egymást, sportoljanak, csörgőlabdázzanak együtt, szervezzenek közös programokat.

Közös sportnap a Városligetben

Szabóné Berta Irén, a Vakok Állami Intézetének igazgatója elmondta, a Fehér bot hetek programjaként szerdán a Városligetben közös nyitott sportnapot tartanak, ahol egyebek mellett lengőteke- és vakfocimeccset is rendeznek.

A programokkal arra akarják felhívni a társadalom és különösen a fiatalok figyelmét, hogy a látássérültek speciális segítséget igényelnek, ezért is indítanak a szerdaihoz hasonló "érzékenyítő" programokat - mondta. Ennek keretében levetítenek egy filmet, amelyben azt mutatják be, hogy a jó szándékú emberek "rossz technikákkal" miként próbálnak segíteni a látássérülteknek, és azt is bemutatják, mit jelent az igazi segítség.

Megújuló intézmények és rehabilitációs központ Tatán

Az igazgató az intézményét érintő fejlesztésekről elmondta: 3,5 milliárd forintot kaptak arra, hogy a vakok és gyengén látók minél önállóbban tudjanak élni. Megújulnak a Hermina úti és a Hungária körúti intézményeik, Tatán pedig rehabilitációs központ épül.

Ismerjük meg egymás világát

Orsós Zsolt vak szolidaritási nagykövet, csörgőlabda-versenysportoló, aki az államtitkárság megbízásából három éve járja az országot, hogy az iskolákban bemutassa a látássérült emberek világát, a diákokat ugyancsak arra buzdította, merjenek közeledni a látássérült emberekhez.

A Vakok Állami Intézete által kiadott tájékoztató szerint minden év október második csütörtökén ünneplik a látás, és október 15-én a fehér bot világnapját.

A szociális adatai szerint hazánkban mintegy 80 ezer látássérült él, és számuk évente 4-6 ezerrel nő.

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK