Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Fájdalmas menstruációra leggyengédebb megoldás - a gyógyító jóga!
2013. március 08. 09:07

menstruációs problémák, menstruáció, görcsoldás, jóga, görcsök

Fájdalmas menstruációra leggyengédebb megoldás - a gyógyító jóga!
Több százezer nő szenved hónapról hónapra a kínzó menstruációs fájdalomtól. Sokszor sem gyógyszer, sem orvos nem ad enyhülést. Megoldást ad azonban az ősi indiai gyógyító jóga - dr. Diksha Sharmát kérdeztük, az India Gyógyközpont indiai orvosát.
Fájdalmas menstruációra leggyengédebb megoldás - a gyógyító jóga!
A fogamzásképes korban lévő nők mintegy fele tapasztal fájdalmat menstruációja esetén, minden tizedik nő kifejezetten erős görcsöktől szenved, vagyis a dysmenorrhea gyakori és rendszeres problémája a nőknek.
 
A fájdalmakkal, görcsökkel, esetleg erős vérzéssel is járó menstruációs panaszok rendkívül kellemetlenek, és néha olyan hevesek a tünetek, hogy nem csak csökkentik a nők munkavégzésének hatékonyságát, de olykor lehetetlenné is teszik a munkavégzést. Néha olyan erős a fájdalom, hogy a nők, akár a rendes szabadságuk kárára is, inkább kivesznek egy-két napot, és otthon maradnak, mert egyszerűen nem képesek a görcsök miatt, esetleg a fájdalomcsillapító gyógyszerektől kábultan elvégezni feladataikat.
 
Falak - fájdalomból
 
A fájdalmas menstruáció természetesen a munkahelyen kívüli élet minőségére is hatással van, és akadnak nők, akik nem terveznek semmilyen programot menstruációjuk idejére, elmarad a sport, nem vesznek részt kulturális eseményeken, sőt akár a jóízű baráti beszélgetéseket is kihagyják, mert esetükben a dysmenorrhea felülírja a természetes élet folyását. Ebből következően a nők fele nem csak fizikai, de érzelmi tünetekkel is küzd, és termékenységének szimbóluma, a menstruáció, nem elégedettséggel tölti el, hanem havi rendszerességgel jelentkező stressz-faktor az életében, amely feldúlja mindennapjait.
 
Görcsös hónapok
 
„A fájdalmas menstruáció két típusát különböztetjük meg: az egyik az elsődleges dysmenorrhea, a másik a másodlagos dysmenorrhea- hívja fel a figyelmet szakértőnk, Dr Diksha Sharma.
 
Az első csoportba tartoznak mindazok, akiknél nem lehet feltárni azokat az okokat, amelyek a fájdalomra magyarázatul szolgálnának. Nincs alapja a fájdalomnak, míg a másodlagosnál valamilyen diagnosztizálható probléma okozza a fájdalmat. Az elsődleges különösen aggasztó, hiszen az oka ismeretlen, mégis rendkívül erős fájdalommal jelentkezhet, amely nem csak fizikai tüneteket okoz, de lelkileg is megviseli a nőket. A másodlagos szintén erős panaszokat okoz, ráadásul a fájdalom csillapítása mellett a kiváltó ok megszüntetése is fontos. A másodlagos dysmenorrhea gyakori oka például az endometriózis (a méhnyálkahártya kóros helyen való megjelenése), gyulladások, esetleg idegen test jelenléte a méhűrben. Bármi is az ok, a fájdalom minden esetben valós, és a tünetektől szenvedő beteg segítséget igényel, de nem feltétlenül az erős fájdalomcsillapítóknál kell keresni a megoldást.
Lazító pózok a fájdalom ellen
 
Fájdalmas menstruáció esetén egyre nagyobb figyelmet kap az ősi indiai gyógyító jóga, amely kifejezetten hatásos módszer a „női” fájdalmak leküzdésében. Bizonyos jógapozícióknak a dysmenorrhea-ra való hatásáról nemrég készült tanulmány szerint az ősi indiai gyógyító jóga nemcsak a fájdalom időtartamát, hanem erősségét is csökkenti. A helyesen felvett és ellenőrzött jógapozíciók elősegítik a görcsök oldását, kifejezetten gyengéd és egészséges megoldást kínálnak a kínzó, rendszeresen jelentkező panaszok leküzdésében.
 
Nagyon fontos azonban figyelembe venni, hogy az ősi indiai gyógyító jóga nem játék, egy rendkívül összetett rendszer amely „alkalmazása”, különösen az elején, irányított tanulással sajátítható el. Vagyis ahhoz, hogy például a fájdalomcsillapításban valóban hatékony legyen, szükséges a segítő-támogató ászanák - pl. a kobra póz (Bhujangasana), a másik a hal-póz (Matsyasana) - elsajátítása, annál is inkább, mert a rosszul végzett gyakorlatok, a helytelen jóga-pózok, ha nem is ártanak, de nem segítik elő a kívánt hatást. A két említett ászana javítja a kismedence vérellátását, valamint a méhizomzat összehúzódásai nyomán keletkező erős fájdalmak enyhítésében játszik szerepet.
Forrás: egeszsegkalauz.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK