Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Ezt kell értünk megtenniük az orvosoknak
2013. március 13. 09:34

betegjogok, páciens, egészségügyi dolgozók, kötelezettségek

Ezt kell értünk megtenniük az orvosoknak
Mit várhatunk el betegként? Az egészségügyi ellátások során nem csak a betegeket, de az őket kezelő, ellátásban részesítő szakembereket is illetik meg jogok és terhelik kötelezettségek munkájuk során. Ezek java részt a betegjogokkal állnak szoros kapcsolatban.
Ezt kell értünk megtenniük az orvosoknak
Bármely oldalon álljunk is, egészségügy dolgozóként, vagy betegként épp úgy tudnunk kell, hogy mi várható el az egészségügyi szolgáltatások igénybevételekor tőlünk. Sem, egyik sem másik oldalról nem képzelhető el alá-fölé rendelt viszony, hiszen egymást segítve lehet a legjobb eredményeket elérni ezen a téren is.
 
Milyen kötelezettségek terhelik az egészségügyi dolgozókat?
 
Sürgős szükség, azaz az egészségi állapotban bekövetkezett olyan változás esetén, amelynek következtében azonnali egészségügyi ellátás hiányában a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne, az egészségügyi dolgozó köteles elsősegélyben részesíteni az arra rászoruló személyt, természetesen az adott körülmények között a tőle elvárható módon, a rendelkezésre álló eszközöktől függően. 
 
Ha orvoshoz fordulunk, és az szakmailag hozzáértő, illetve meg van a megfelelő felkészültsége a problémánkhoz, köteles megvizsgálni bennünket. A vizsgálat eredményétől függően azonban választhat az ellátás, vagy a megfelelő feltételekkel rendelkező orvoshoz, vagy más egészségügyi szolgáltatóhoz való irányításunk között.
A kezelőorvos kötelessége, hogy a beteget tájékoztassa annak egészségügyi állapotáról. A tájékoztatásnak szóban is meg kell történnie, a beteg állapota által indokolt rendszerességgel, az orvos legjobb tudása szerint. 
 
Minden egészségügyi dolgozót, és a szolgáltatóval munkaviszonyban álló más személyt minden, a beteg egészségi állapotával kapcsolatos, valamint a szolgáltatás nyújtása során tudomására jutott adat és tény vonatkozásában titoktartás terheli. Ennek a kötelezettségnek nincs időbeli korlátja, tehát a dolgozó sem 5, sem 30 év múlva nem mentesül, illetve nem befolyásoló tényező az sem, hogy az adatok a betegtől, annak gyógykezelése során, vagy a dokumentációból jutottak a tudomására.
Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK