Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Ezért lenne muszáj eleget aludni
2014. július 15. 20:58

alvás, stressz, gyulladás, betegség

Ezért lenne muszáj eleget aludni
Sok nő nem alszik eleget éjszakánként, pedig számos tudományos kutatás megerősítette, hogy a megfelelő alvás komoly szerepet játszik az egészségmegőrzésben.
Ezért lenne muszáj eleget aludni

Egy új San Franciscói tanulmány viszont azt is megállapította, hogy a kevés alvás egyenes ártalmas lehet, különösen a szívbeteg nők esetében.

Az új tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy a kevés alvás, különösen a korai ébredés jelentős szerepet játszik a gyulladások kialakulásában a szívkoszorúér-betegségben szenvedő nők körében. A gyulladások számának és mértékének emelkedése csak a nők körében volt megfigyelhető még akkor is, ha a vizsgálatok során figyelembe vették az egészségügyi, életmódbeli és társadalmi-demográfiai különbségeket.

"A gyulladás alapján általában következtetni lehet a szervezet kardiovaszkuláris egészségi állapotára, és most már arra nézve is van bizonyítékunk, hogy a nem megfelelő mennyiségű alvás sokkal nagyobb szerepet játszik a gyulladások kialakulásában, mint azt korábban gondoltuk" - nyilatkozta Dr. Aric Prather, San Franciscói Kaliforniai Egyetem (UCSF) pszichiátriai docense, a tanulmány szerzője. A megvizsgált nők 81 százaléka arról számolt be, hogy éjszakánként rendszeresen felébred, a férfiak körében 78 százalék volt az arány. A nők közel fele túl korán ébredt fel, szemben a férfiak 41 százalékával, és a nők egyharmada nehéznek találta az éjszakai elalvást, a férfiaknál 31 százalék volt ez az arány.

A 2000-ben kezdődött kutatásban összesen közel 700-an vettek részt. A férfiak átlagéletkora 66, a nőké 64 év volt. A kutatók megállapították, hogy a gyenge alvásminőség hatására a férfiakhoz viszonyítva 2,5-ször nagyobb arányban alakultak ki gyulladások a nők szervezetében.

A tanulmány teljes terjedelmében a Journal of Psychiatric Research című pszichiátriai szakfolyóirat júniusi online kiadásában jelent meg.

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK