Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Ezért legyen otthon mindig lenmag!
2015. február 03. 20:25

gyógyhatás, gyógytea, lenmag, lenmagolaj

Ezért legyen otthon mindig lenmag!
Belekeverheted a joghurtodba, kefiredbe, házi müzli keverékedbe vagy a kenyérbe, fogyaszthatod egészben, őrölve vagy akár olajként is. Sőt, bármilyen furcsa, még teát is készíthetsz belőle! Bármelyik változatát választod a szervezeted hálás lesz érte, hiszen a lenmag egészségre és szépségre gyakorolt pozitív hatásait már Krisztus előtt ismerték és alkalmazták.
Ezért legyen otthon mindig lenmag!

Lenmag a gyógyászatban

Az 5-6 mm hosszúságú, fényes, sötétbarna mag rendkívül magas esszenciális zsírsav-tartalmával hívta fel magára a figyelmet. Omega-3 és Omega-6 zsírsavakat is tartalmaz, ezenkívül A-, B-, C-, D- és E-vitaminban és élelmi rostban is gazdag. Gyógynövényként tartják számon. Maga Hippokratész is megemlíti hasmenés és hurut elleni gyógyszerként, fájdalomcsillapítóként.

A lenmag elsősorban az emésztésre lehet jó hatással, segíti a méreganyagok távozását és székrekedés esetén is sikerrel alkalmazható. Kúraszerű fogyasztása javasolt: hetente négy alkalommal két teáskanálnyi lenmagot bő folyadékkal fogyasszunk (10-szeres hígítás javasolt) pár héten keresztül. A hatását kb. 12 óra múlva már érezni fogod. Mivel serkenti az anyagcserét, fogyókúrázók is beépíthetik a diétájukba. A lenmag segíti a máj méregtelenítő munkáját is.

Mivel jó, a szervezet számára nélkülözhetetlen zsírokat tartalmaz, ezért kiváló hatással van a koleszterinszintre, így az ér- és szívbetegségek megelőzésében is szerepet játszhat, magas vérnyomás esetén is ajánlott a fogyasztása. Akár a szívinfarktus, illetve az agyvérzés esélyét is csökkentheti, illetve az érelmeszesedést is megelőzheted, ha kiegyensúlyozott táplálkozás részeként lenmagot is eszel. Cukorbetegek is fogyaszthatják.

Tudtad, hogy helyettesítheti a tojást is?

A lenmagban olyan kötőanyagok vannak, amellyel akár a tojást is helyettesítheted a különböző tésztákban. Ehhez 1 evőkanál frissen őrölt lenmagot és 3 evőkanál vizet kell összekeverni – körülbelül egy darab tojásnak felel meg.

A lenmagolaj

A lenolaj hasonló pozitív hatásokkal rendelkezik, mint a lenmag és azok is fogyaszthatják, akik nem ehetnek magvakat. Az esszenciális zsírsavak tökéletes keverékét tartalmazó lenolaj segíthet a koleszterin lerakódása ellen és az ezzel kapcsolatos betegségek megelőzésében, serkentheti az agyműködést, sőt a bőrre és a hajra is jó hatással van, puhává varázsolja azokat.

A hidegen sajtolt lenolajat salátákhoz, illetve ízesítésre használhatod. Napi 1-2 evőkanál az ajánlott mennyisége.

A lenmag, mint gyógytea

A lenmagból teát is készíthetsz. Ehhez egész vagy frissen őrölt magvakra lesz szükséged. Ha egészben főzöd meg, akkor legalább fél órán keresztül forrald lassú tűzön. Ha az őrölt változatot választod, akkor két evőkanállal tegyél 3 dl hideg vízbe és 20-25 percig hagyd duzzadni.

Ellenjavallat

Figyelem, a lenmag fogyasztása csecsemőknek és kisgyermekeknek nem javasolt.

Forrás: proaktivdirekt.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK