Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Ezért kell alaposan kezet mosni
2013. október 16. 08:40

kézmosás, kéz, tisztítás, baktérium

Ezért kell alaposan kezet mosni
2008 óta az UNICEF számtalan programot szervez a Kézmosás Világnapja alkalmából. Az október 15-i Világnap célja, hogy eseményeivel felhívja a figyelmet a szappannal történő kézmosás fontosságára.
Ezért kell alaposan kezet mosni

A rendszeres, alapos kézmosás hiánya miatt kialakuló fertőzések (hasmenés, tüdőgyulladás) évente 3,5 millió gyerek életét követelik a fejlődő országokban. Főzés utáni és evés előtti vagy WC használat utáni szappanos kézmosással ez az arány 25-50%-kal csökkenthető.

Sajnos a legfejlettebb országokban sem megnyugtató a helyzet, mert a kívánatosnál sokkal kevesebben mosnak rendszeresen szappannal kezet annak ellenére, hogy a fertőző betegségek 80%-a közvetlen fizikai érintkezéssel terjed.

A torokfájás, a szalmonella és a Hepatitis is terjed a mosatlan kezekkel

Felmérések szerint minden negyedik angol a szükségesnél ritkábban mos kezet és csak minden ötödik amerikai mossa meg a kezét a mellékhelyiség használata után. Néhány kanadai gyermekintézményben elég volt akkurátusabban kezet mosatni a gyerekekkel, hogy 14 százalékkal csökkenjen a nátha és a torokfájás közöttük.

Egy hazai általános iskolások között végzett felmérésben a gyerekek arról számoltak be, hogy naponta többször mosnak kezet. Azt azonban nem tudjuk, hogy mindig kezet mosnak-e, amikor kell. Az az adat, hogy a tusfürdő használat Magyarországon is megelőzte a szappan használatot, arra utal, hogy mi sem tartjuk be a kézmosásra vonatkozó higiénés ajánlásokat.

Különösen veszélyes a rendszeres és alapos kézmosás elmaradása az élelmiszer-feldolgozó iparban és az élelmiszerekkel dolgozóknál (eladó, szakács), illetve az orvosoknál és az egészségügyi személyzetnél. Ezen az úton olyan súlyos fertőzések terjedhetnek, mint a szalmonella vagy a hepatitis A.

 

Hogyan kell helyesen kezet mosni?

Az egészségünk megóvásának, valamint a baktériumok és fertőzések terjedésének megakadályozásának első számú fegyvere az alapos kézmosás. A hatékony kézmosáshoz azonban nem elég csupán kezünket a víz alá tartani, ebben a folyamatban annak technikája valamint az ehhez használt tisztálkodószereknek is jelentős szerep jut. Az egyszerűen vízzel történő kézmosás ugyanis hatékony lehet a szemmel látható kosz és szennyeződések eltüntetésére, azonban a kezünkön található baktériumokat nem pusztítja el.

Minél hamarabb kell elkezdeni

Egy nemzetközi kutatás szerint, mely a kritikus alkalmak – mint vécézés, gyermekek tisztába tétele, étkezés, stb – előtti, illetve utáni szappannal való kézmosás sűrűségét vizsgálta, az derült ki, hogy világszerte 0 és 34 százalék között mozog annak gyakorisága. Ennek hátterében azonban általában nem a szappan hiánya áll, hanem az, hogy a szappanokat első sorban a fürdéshez és a mosáshoz kapcsolják az emberek, mely szokásbeli problémákat vet fel . „A kézmosás fontosságára nem lehet elég korán felhívni a gyermekek figyelmét. Ahhoz, hogy ez felnőtt korban mindenkinek alapvető és rutinszerű tevékenységgé váljon, már egész kicsi korban el kell kezdeni ennek oktatását. Így itt az óvodában is már ehhez szoktatjuk a csemetéinket egészen a kiscsoporttól kezdve” – mondta Doba Csilla, az Orbánhegyi Óvoda óvodapedagógusa.

A Kézmosás Világnapja alkalmából az Orbánhegyi Óvoda gyermekei egy speciális fluoreszkáló gél és játékos feladatok segítségével tapasztalhatták meg, hogy a baktériumok milyen egyszerűen terjednek kézről-kézre, a közös játékokra, kilincsre vagy bármilyen egyéb használati tárgyra, akár egy egyszerű érintéssel. Így egy elszalasztott kézmosás és egy baktériumoktól hemzsegő kéz is egész baktérium- illetve fertőzés láncolatot indíthat el.

Antibakteriális szappannal a fertőzések ellen

A baktériumlánc kísérletet követően a helyes kézmosás technikáját a gyermekek Dr Fekete Ferenc, a Heim Pál osztályvezető főorvosa segítségével sajátíthatták el. „Kézmosás során vannak olyan tipikus részek a kézfejünkön, melyeket gyakran hajlamosak vagyunk kihagyni – ilyenek lehetnek az ujjpercek, az ujjak köze vagy akár sok esetben az egész hüvelykujj. Ezért fontos, hogy azon túl, hogy elmagyarázzuk a gyermekeknek, miért fontos a kézmosás, megmutassuk azt is, hogy hogyan kell alaposan megtisztítani kezeinket” - mondta Dr. Fekete Ferenc. „A kézmosás jelentős szerepet játszhat a fertőzések bekövetkezése illetve azok továbbterjedésének megakadályozásában, így ennek ismerete és rendszeres alkalmazása akár pajzsként is szolgálhat szervezetünk számára. A leghatékonyabb eredményt pedig úgy érhetjük el, ha antibakteriális szappant használunk a kézmosáshoz.”

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK