Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Ezért ártalmas ölben tartva a számítógép!
2012. december 19. 09:22

ízületi tünet, mozgás, mozgásszervi betegségek

Ezért ártalmas ölben tartva a számítógép!
Egy rossz szokás nyomán fellépő új kór terjed a fiatalok körében. Nem szabadna féllvállról venni.
Ezért ártalmas ölben tartva a számítógép!

Laptopitisz: ezzel a furcsa névvel illették a szakemberek a mozgásszervi betegségeknek egy újabb generációját, amelyről a nemzetközi orvosi szaksajtóban egyre több publikáció jelenik meg. Főleg egyetemisták, főiskolások körében népszerű a laptop, a hordozható számítógép. Amit használnak úton és útfélen, nem ritkán olyan szerencsétlen testtartásban is, amelynek következményei a különféle, ilyen fiatal korban szokatlan fájdalmak: fejfájás, nyak- és vállproblémák, kéz- és ínfájdalmak. A kutatók szerint a fő ludas az egybeépített billentyűzet és monitor. A laptop használója – ha nem az íróasztalánál ül – egészen kifacsart testtartásba is kényszerülhet. A kényelmetlen pozitúra okozhat hosszútávon különböző (főleg mozgásszervi) nyavalyákat.

A billentyűzet miatti egészségtelen testtartás főleg a csukló, a könyök idegeit, ízületeit károsítja. Az alacsonyan lévő képernyő miatt pedig rendellenes állásba kényszerül a nyak, de a váll is megsínyli a dolgot, és izomhúzódás, gyulladás léphet fel az érintett területeken. A problémák eleinte fejfájás, csuklófájdalom, kézujjzsibbadás, nyak és fejfájás formájában jelentkeznek. Minden legyen derékszögben! Ha számítógépen dolgozik, karjának (a könyöknél), lábának (a térdnél) és testének (ahogyan ül) 90 fokos szöget kell alkotnia.

Ha teheti és ahol lehet (otthon például), használja laptopját külső monitorral és billentyűzettel, egérrel. Sokkal jobb testtartásban dolgozhat. A monitor lehetőleg szemmagasságban legyen (a fej- és nyakfájást csak így lehet elkerülni). A (külső) egérrel könnyebb a munka (de: ne legyen a karja alacsonyabban, mint az egér). Munkaszékét testméretének megfelelően állítsa be (olyat válasszon, ami jól beállítható, szabályozható).

Forrás: http://www.kiskegyed.hu/test-es-lelek/megelozes/laptop-olben-karos-119146
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK