Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Ezek az ételek okoznak pattanást!
2013. február 27. 10:18

pattanás, acne, csokoládé, speciális étrend, diéta

Ezek az ételek okoznak pattanást!
Nem a szotyi és a csokoládé a fő bűnös. Egyre több tudományos bizonyíték utal az étrend - különösen a magas glikémiás indexű étrend, valamint a tejtermékek - és az akne összefüggésére, illetve arra, hogy az orvosi dietetika fontos szerephez juthat az akne kezelésében.
Ezek az ételek okoznak pattanást!
A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics legújabb számában megjelent kutatás szerint egyre több tudományos bizonyíték utal az étrend - különösen a magas glikémiás indexű étrend valamint a tejtermékek - és az akne összefüggésére, illetve arra, hogy az orvosi dietetika fontos szerephez juthat az akne kezelésében. Az akne a becslések szerint a lakosság 5-15 százalékát érinti, főként kamaszokat és fiatal felnőtteket. A bőrbetegség befolyásolja az életminőséget, szociális visszahúzódottságot, szorongást és depressziót okozva, ami létfontosságúvá teszi az állapot kezelését.
 
A kutatók már az 1800-as évek végétől összefüggést gyanítottak az étrend, különösen a csokoládé, a cukor, a zsír és a gyakori rendellenesség között, de az 1960-as évektől kezdett kutatások feloldották az étrend és a pattanások kapcsolatát. Jennifer Burris, a New York-i Egyetem kutatója szerint ez két nagy hatású kutatásnak volt köszönhető a szakirodalomban, amelyek megcáfolták az étrend és az akne összefüggését. "A bőrgyógyászok és a dietetikusok azonban a közelmúltban újra visszatértek a kérdéshez, és egyre nagyobb érdeklődést mutatnak az orvosi táplálkozási terápia szerepe iránt az akne kezelésében" - állítja Burris.

Burris munkatársaival, William Rietkerkkel és Kathleen Woolffal három különböző korszakra vonatkozóan elemezték az étrend-akne összefüggésre utaló szakirodalmat: a korai időszakban, az étrend-akne mítosz hajnalán, és a közelmúlt kutatásaiban. Az 1960 és 2012 között készült kutatásokat számos kritérium alapján elemezték, és arra a következtetésre jutottak, hogy a magas glikémiás indexű élelmiszerek és a gyakori tejtermékfogyasztás számítanak a fő tényezőknek az étrend és az akne összefüggésében. Azt is megjegyezték, hogy bár az elmúlt tíz évben készült kutatások nem mutatják azt, hogy az étrend okozza közvetlenül az aknét, befolyásolhatja illetve súlyosbíthatja az állapotot. 

 
A tanulmány szerzői azt javasolják tehát, hogy a bőrgyógyászok és a dietetikusok közösen próbáljanak további minőségi kutatásokat végezni a témában.
Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK