Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Étrend sarjadzó gombák ellen: a Candida diéta alapjai
2015. január 13. 20:03

candida, diéta, étrend, gomba, emésztőrendszeri megbetegedések

Étrend sarjadzó gombák ellen: a Candida diéta alapjai
A candidiázis mindinkább ismertté válik, egyre több embert érint, így nem csoda, hogy egyre többször kerül szóba a kikezelésére született diéta. A gyógyszer, a partner párhuzamos kezelése és a megfelelő étrend kombinációja tűnik a legjobb megoldásnak, ám a kivitelezéséhez kitartásra van szükség.
Étrend sarjadzó gombák ellen: a Candida diéta alapjai

A candida diéta milyenségéről megoszlanak a vélemények, hatékonyságát hivatalos orvosi vizsgálatok még nem támasztják alá. Ám a tapasztalatok a legtöbb esetben biztatóak.

Mi is az a candida?

A sarjadzó gombák típusába tartozó candida albicans normál esetben minden ember testén, illetve testében megtalálható. Fellelhető a bőrön, a vastagbélben, a szájüregben, része a gyomorbél-rendszeri flórának és nők esetében a hüvelyi flórának. Gondot akkor okoz, ha az immunrendszer legyengülése miatt - amelyet kiválthat cukorbetegség, egyéb hosszan tartó betegség, antibiotikumos kezelés – elszaporodnak testünkben ezek a gombák.

Alapelvek nélkül nem megy

Habár a fenti leírás nem fest túl szép képet, azért a helyzet nem reménytelen. Gyógyszeres segítséggel (szájon át szedhető és a fertőzés helyétől függően helyi gyógymóddal, illetve a partner együttes kezelésével) és a megfelelő étrend betartásával elérhetjük a gyógyulást.

A diétának azonban van néhány aranyszabálya, amit érdemes szem előtt tartani:

  1. Kerülnünk kell azokat a szénhidrátban, cukorban gazdag élelmiszereket, amelyek biztos táptalajt biztosítanak ezeknek az elszaporodott kis „élősködőknek”. Elbúcsúzhatunk a méztől, továbbá bizonyos, (gyümölcs)cukorban gazdag gyümölcsök is tiltólistásak ilyenkor.
  2. Figyelnünk kell az élelmiszerekben előforduló sarjadzó- és penészgombák kerülésére is.
  3. Ha rendelkezünk valamilyen társbetegséggel, például valamilyen ételallergiával, akkor az ehhez tartozó diétát is összhangba kell hoznunk a candida ellen kidolgozott étrendünkkel.

A candida könnyen jön, nehezen megy

Az étrend valójában az élesztőgombák speciális tulajdonságain alapszik. Ezek a gombák cukor jelenlétében, oxigén hiányában kezdenek erjeszteni. A diéta lényege, hogy kedvenc „eledelüket”, azaz a cukrot vonjuk el a kis „kártevőktől”. Ez persze nem megy egyik napról a másikra. Férfiak esetében 1-2 hónap, ám nőknél előfordul, hogy 3, de akár 6 hónapon keresztül is tartani kell a szigorú étrendet. Ám az első 2-3 hétben van szükségünk a legnagyobb visszafogottságra, hiszen ilyenkor kerülnünk kell mindenféle tejet, sajtot, borsot, kukoricát, babot és a gyümölcsök nagy részét. Persze, ez sem azt jelenti, hogy a diéta végeztével dőzsölhetünk a cukorban és a fehér lisztben. Minimális önuralomra azután is szükségünk lesz.

 

Válogass!

Vannak élelmiszerek, melyek közül a megfelelőt kiválasztva már sokat tehetünk az étrend helyes betartása érdekében.

Zsírok közül például nem rossz választás a kacsa- és libazsír, a vaj, az olíva-, a repce- vagy a lenmagolaj. Kerüljük a bő zsírban sült ételeket (viszlát bundás kenyér, rántott hús és egyéb „prézlis” ételek :( ), válasszuk inkább a grillezést, a roston sütést. És válasszunk jó minőségű teflonedényeket.

Tejtermékek esetében maradjunk az alapoknál, ilyen lehet például a sovány, natúr joghurt, vagy túró. Ezeket ízesíthetjük, fogyaszthatjuk körözöttként, de idény vagy mirelit gyümölcsök segítségével finom túrókrém is készíthető belőlük. A tej viszont általában nem ajánlott.

Húsok közül a boltban kapható felvágottakat jó időre el kell felejtenünk. A sovány húsokra essen inkább a választásunk.

Gabonafélék közül a teljes kiőrlésű készítményeket részesítsük előnyben. Kipróbálhatjuk a házilag készített kenyereket is. Talán meglepő, de az élesztőt sem kell kerülnünk, hiszen ezek az élesztőgombák sütés közben, 55 °C felett elpusztulnak. Bizonyos diéták az élesztő teljes kiiktatását szorgalmazzák, mi azt javasoljuk, hogy a 3. hét után teszteld magadon, milyen hatással van rád egy teljes kiőrlésű, ám élesztős kenyér.

Zöldségek esetében törekednünk kell, hogy naponta legalább háromszor kerüljön belőle az asztalunkra. Választásunk legyen színes, azaz minél többféle színű zöldségből álljon, és inkább az éghajlatunkban megfelelő, hazai termékeket fogyasszuk.

Úgy általában mindenféle, ételszínezékkel, tartósítószerrel, adalékanyaggal, „nem természetes” összetevőkből készült élelmiszer úgymond „felejtős”.

Vannak olyan ételek, amelyekből jó, ha minél többet fogyasztunk, ilyen például a fokhagyma és a hagymafélék.

Tartsd a ritmust!

Fontos, hogy naponta legalább ötször étkezzünk, kisebb adagokat és ha lehet, mindig ugyanabban az időpontban.

Egyéb eredmények

Mivel egy szénhidrátban, cukorban szegény étrendről van szó, így a fogyás elkerülhetetlen. Alkattól függ, hogy ez pozitívum vagy negatívum. Ám a diéta elkezdése előtt ezt nem árt figyelembe vennünk.

Cikkünk tájékoztató jellegű és nem helyettesíti az orvos véleményét. A Candida diéta önmagában nem tekinthető gyógymódnak.

Forrás: proaktivdirekt.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK