Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Érezzük jól magunkat - hőségben is!
2013. július 29. 09:40

szépségápolás, védekezés, kánikula, meleg

Érezzük jól magunkat - hőségben is!
Elnehezedő lábak, izzadságcseppektől fénylő arc, fáradtság- megannyi tünet a hétköznapokon, ha túlzottan meleg az idő.Íme néhány jó tanács a gyógyszerésztől forró napokban.
Érezzük jól magunkat - hőségben is!

Különösen így van ez a városban, ahol szennyezettebb a levegő és korlátozottak a felfrissülés lehetőségei. Egy jó ventilátor beszerzése az első reflexünk, aztán jön a légkondicionáló berendezés... Vannak azonban más eszközei is a rendkívüli hőség vagy csak az átlagosan meleg időjárás elviselésének, és akkor még jól is érezhetjük magunkat a bőrünkben!

  • Frissítsük fel a lábunkat!

Ön is azok közé tartozik, akik hőségben úgy érzik, hogy "melegszik a lábuk"? A hideg fürdőszobakövet keresi, amint kiugrik az ágyból, és soha nem vásárol vékony pántos szandált, mert a lába biztosan bedagad a nap közepére? Általában könnyen enyhíthetők ezek a panaszok, csak figyelni kell rájuk.

  • Gyógyszer és hűsítő krém

Egyik megoldás, ha beüt a meleg idő, hogy már jó előre, szakorvossal kezeltetjük esetleges visszérgyulladásunkat. Az elnehezedő lábakra más esetben is nagy megkönnyebbülést hozhatnak az orvos által adott gyógyszerek, amelyek általában stimulálják az ér- és nyirokrendszer működését, csökkentik a láb vizesedését.

A másik megoldás otthon is megvalósítható: ez a megfelelő lábápoló krém használata. Ha néhány fokkal csökkentjük a láb hőmérsékletét, azonnali enyhülést, kellemes érzést érhetünk el vele. A leggyakrabban a mentakivonatot tartalmazó krémek okozzák a "jeges" hatást, mert hőségben áldást jelentő, hűvös érzést eredményeznek, és érszűkítő hatásúak.

  • Mérsékeljük az izzadást!

Nézzük csak meg, milyen anyagokat tartalmaznak a kereskedelemben kapható dezodorok! Ha ezt megtettük, észrevehetjük, hogy a leghatásosabb izzadásgátlók - többek közt - alumínium-klórhidrátot tartalmaznak. Volt idő, amikor a kutatások e vegyszer ellen szóltak, de ma már tudjuk, hogy az ilyen tartalmú szerek az átlagosnál jobban csökkentik a verejtékezést és pórusösszehúzó hatásuk is van. Természetesen bőrtípusunktól és bőrérzékenységünktől függően válasszuk meg dezodorunkat; ha pedig bőrpirosodást észlelünk használat után, kérjük ki bőrgyógyász szakorvos véleményét.

  • Hidratáljuk a testünket!

Egy nagyon meleg nyári napon a testünk akár hét liter vizet is képes "feldolgozni". Ezért az ilyen időszakokban egész nap pótolnunk kell a vízveszteséget - tegyük ezt az egész szervezet, de különösen a bőr egészsége védelmében.

  • Víz minden formában és mennyiségben

Megfelelő mennyiséget kell inni napközben, és főleg nem szabad megvárni a száj kiszáradását. De nagy hőségben tanácsos a vizet felvinni a szabadon hagyott bőr felszínére is, így csökkenthető kissé a bőr hőmérséklete. Megfelel erre a célra a csapvíz is, de persze kozmetikusunk tanácsára is hallgathatunk, aki valószínűleg kiváló tonikokat, hűsítő vizeket javasol, amelyek nagymértékben fokozzák a frissesség érzését. Igen hasznos a hidratáló gélek alkalmazása is az arcra, a testre, a lábakra. És ne feledkezzünk meg a jégkockáról sem, amelyet az archoz kell érinteni, a kozmetikus tanácsai szerint. Azután kaphatók az illatszerboltokban az "enyhe" kölnivizek, általában rózsaszínű csomagolásban - felfrissíthetjük velük az egész testünket.

  • Óvjuk a hajunkat!

Tudjuk, hogy alapvetően fontos védeni bőrünket az UV-sugárzás ellen. De vajon gondolunk-e a hajunkra is? Pedig bőrünkhöz hasonlóan azt is védenünk kell, hogy egészséges, ragyogó fényű maradjon. Hiszen még "védtelenebb", mint a bőrünk, amely a lebarnulás eszközével "száll harcba" a nap káros sugaraival. Ez utóbbiak pedig megtámadják a hajat alkotó proteineket (keratint) és festékanyagát is, akár természetes, akár nem. Emiatt a haj vagy kivilágosodik, vagy megváltoztatja a színét a napsugárzás hatására. Mi több, felszíni és mélyebb struktúrája is átalakul, a haj kiszárad. A haj tehát annál gyorsabban veszít fényéből, színéből, tartásából, minél többet fürdünk akár a tengerben, akár édesvízben, és minél többet tesszük ki a napsugárzás hatásának. A legjobb eszköze a védelemnek igen egyszerű: viseljünk kalapot, kendőt, úszósapkát a vízben, a napon. Kaphat azonban olyan speciális kezelést is a hajunk, amely úgy védi, mint bőrünket a napozószer (vízben és szárazon).

  • Ha természetes színű a haj

Kis "dózisban" a napsugárzás nem ellensége a festetlen hajnak - magyarázzák a szakemberek. Sőt jót tesz a zsíros hajnak, mert szárítja a fejbőrt, így a hajat is.

A hosszú hajnak viszont nem válik előnyére, töredezik tőle. Mindenképp védeni kell hát a hajat az erős napsugárzástól. Reggelente célszerű olyan, az UV-sugárzás ellen védő krémet alkalmazni, amely egy filmréteget alkot a hajszálakon és izolálja azokat. Nem szabad takarékoskodni vele, hanem bőven kell felvinni a hajra annak érdekében, hogy igazi "védőpajzsot" képezzen. Amikor úgy adódik, hogy a medence vagy a tó, a tenger vizét le kell öblítenünk a hajról minden fürdőzés után, egy lágy samponos mosás ajánlott a nap végén. Ennek célja, hogy eltávolítsuk a napvédő kenőcs maradványait a hajról, nem agresszív módon, úgy, hogy ismét csillogóan tiszta legyen az éjszakai órákra.

  • Ha színezett vagy festett a haj

Törékeny, színezett, festett vagy dauerolt haj esetében a szakemberek azt tanácsolják, hogy ne alkalmazzunk mindennap samponos mosást a strandolás után. (Elegendő két-három naponta mosni valamilyen jó minőségű, hajtípusunknak megfelelő samponnal). Ami a napi gondozást illeti, a jól kiöblített hajra gyógynövénypakolást célszerű feltenni esténként, és rajta hagyni a lehető leghosszabb ideig. A haj színének a napsugárzás hatására történő elváltozása ellen pedig csak úgy védekezhetünk, hogy az említett, a hajat tápláló pakolás alkalmazása mellett nem tesszük ki hajunkat a napfény közvetlen hatásának.

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK