Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Epeúti kövesség: tünetek, diagnózis, gyógyítás
2013. szeptember 18. 09:22

epe, epekő, gyógymód, kezelés

Epeúti kövesség: tünetek, diagnózis, gyógyítás
Epekövünk nemcsak az epehólyagban keletkezhet, ugyanúgy az epeutakat is fenyegeti a veszély. Hogy milyen tüneteket tapasztalunk epeúti kövesség esetén, és milyen gyógymódokra számíthatunk, most kiderül.
Epeúti kövesség: tünetek, diagnózis, gyógyítás

Az epeutakban megjelenő kövek döntő többsége az epehólyagból származó koleszterinkő, de képződhetnek kövek magukban az epeutakban is. Utóbbiak barna pigmentkövek, melyek kialakulására két dolog hajlamosít:

  • epepangás
  • az epepangáshoz társuló bakteriális fertőzés.

Az epeúti kövesség tünetei

Sokáig tünetmentes lehet - a kövek elhelyezkedésétől, méretétől függően, de ha beszorul a kő, epekőkólikás fájdalom és sárgaság jelezheti a bajt. A jellegzetes fájdalom a jobb bordaív alatt jelentkezik (ha ez órákon át tart, a legjellegzetesebb tünettel találjuk szemben magunkat), kisugárzik a jobb lapocka és a váll, illetve a két lapocka közötti terület felé. Ha elzáródás lép fel, a vizelet is sötétebbé válik, a széklet pedig világosabbá, súlyos esetben pedig agyagszínűvé. A sárgaság pedig leghamarabb a szemgolyó elszíneződése alapján ismerhető fel.

Diagnózis

A tipikus tünetek megjelenése után a laboratóriumi vizsgálatok lehetnek árulkodóak, különösen az epepangásra utaló értékek (alkalikus foszfatáz, gamma-GT, bilirubin). Emellett az UH-vizsgálat az epeúti tágulatok felderítésével visz közelebb a diagnózishoz, míg az ERCP-vizsgálat (endoszkópos retrográd cholangiopancreatographia) azt mutatja ki, hogy az epepangást kövek okozzák-e.

Kezelés

Az epeúti köveket akkor is el kell távolítani, ha semmi panaszt nem okoznak! Erre endoszkópos beavatkozással kerül sor, mely előtt 6 órával már nem szabad étkezni. Ekkor végzik a kőkihúzást, ami az esetek 90 százalékában megoldást jelent, illetve szükség esetén a kőzúzás is szóba jön. Ha endoszkópos úton nem megoldható a kőeltávolítás, műtétre kerül sor. Amennyiben az epekövet nem lehet eltávolítani, epeúti draint helyeznek be a szakemberek az epelefolyás biztosítására.

Az endoszkópos mechanikus kőzúzás sikertelensége esetén külső lökéshullám kezelés (ESWL) is megkísérelhető.

Készült Dr. Döbrönte Zoltán: Epebetegek kézikönyve (Budapest, Springmed kiadó, 2010) című kiadványát is felhasználva.

Szövődmények

Az epeúti kő egyik szövődménye a heveny hasnyálmirigy-gyulladás, mely heves hasi fájdalommal, hányingerrel, hányással, puffadással, hőemelkedéssel, lázzal jár, és azonnali kórházi kezelést kíván. A másik szövődmény a heveny epeúti gyulladás, ami szintén kórházi antibiotikumos kezelést kíván, illetve az epeúti követ sürgősen el kell távolítani. Az idült epeúti gyulladás részben akadályozott epefolyás következménye, a felsoroltakhoz képest enyhébb tünetekkel jár.

 

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK