Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Éltető vitaminok
2015. február 18. 20:02

vitamin, tévhitek, ásványi anyagok, étrend-kiegészítő, vitaminhiány

Éltető vitaminok
Tévhitek a vitaminokról és az ásványi anyagokról!
Éltető vitaminok

A múlt század elején megindult biokémiai kutatások talán legnagyobb vívmányának tekinthető a vitaminok felfedezése, fontosságuknak és szerepüknek tisztázása. A magyar tudomány egy jelentős alakja, Szent-Györgyi Albert is egy vitamin, a C-vitamin felfedezéséért és élettani szerepének tisztázásáért kapott 1937-ben Nobel-díjat.

Ezen vegyületek elnevezésénél már maga a név is arra utal, hogy az élet nélkülük elképzelhetetlen és hiányuk rövid távon a szervezet károsodásához, hosszú távon pedig akár halálhoz is vezethet.

Mi az a vitamin?

A vitaminok tehát olyan - nem tápértékük miatt - fontos szerves vegyületek, melyeket az élő szervezet a normális működés és a növekedés érdekében használ fel.

A vitaminok a szervezet energia-átalakító folyamatainak katalizátorai, az anyagcsere nélkülözhetetlen szereplői. Ha nincsenek kellő mennyiségben jelen a szervezetben, hiánybetegségek keletkezhetnek.

...és az ásványi anyagok?

Hasonló a helyzet a táplálékainkban általában csak kis mennyiségben jelen lévő ásványi anyagokkal (kalcium, magnézium, cink, vas stb.), nyomelemekkel (szelén, molibdén, mangán, réz stb.) kapcsolatban is, melyek ugyancsak létfontosságúak szervezetünk számára.

Ezen anyagokat mindennapi táplálékaink tartalmazzák több-kevesebb mennyiségben. Sajnálatos módon az utóbbi évtizedekben inkább kevesebb mennyiségben, mivel a napjainkban jellemző intenzív gazdálkodás során a növény gyorsabban növekszik, több termést ad, azonban kevesebb tápanyagot (vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet) tartalmaz.

Hiányállapot

Természetesen hiányállapot létrejöhet azért is, mert bizonyos állapotokban fokozott a szükséglet irántuk például krónikus betegségek, idős kor, terhesség, fokozott fizikai megterhelés esetén, vagy csupán azért, mert a szükségesnél kevesebbet fogyasztunk ezekből a tápanyagokból, például egy testsúlycsökkentést megcélzó fogyókúra során.

Arányok

Nagyon fontos az egyes vitaminok és ásványi anyagok aránya is. Kevesen tudják például, hogy a csontritkulás megelőzésére a megfelelő kalciumbevitel önmagában nem elegendő (pl. sok tejtermék fogyasztása), hanem biztosítani kell a megfelelő magnézium, cink, D- és K-vitamin-bevitelt is, mert ezek nélkül a kalcium beépülése nem valósulhat meg. Egy jó étrend-kiegészítő készítmény ezeket az anyagokat a szükséges mennyiségben és arányban tartalmazza, figyelemmel a lakosság táplálkozási szokásaira.

Étrend-kiegészítő készítmények

A hozzáadott vitaminokat tartalmazó hagyományos élelmiszerek mellett számos jó minőségű és megbízható vitamin-, ásványianyag- és nyomelemtartalmú étrend-kiegészítő készítmény áll rendelkezésre, akár monokomponensű változatban, de multivitamin- és multiminerál-készítmény formájában is. Fontos tudni, hogy a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek pótlásánál csak csekély (milli- vagy mikrogrammnyi) mennyiségekre van szükség, melyet ezen készítmények gyártói a csomagoláson minden esetben pontosan feltüntetnek a napi ajánlott bevitelhez (RDA) viszonyított értékkel együtt. Az RDA- hoz viszonyított érték, melyet százalékos formában olvashatunk a készítmények csomagolásán, arra utal, hogy az adott készítmény a felnőttek számára ajánlott napi bevitel hány százalékát tartalmazza. Az RDA 100%-át csak az egyes tápanyag (vitamin, ásványi anyag, nyomelem) biztonságos szintjének figyelembevételével szabad túllépni. Különösen az úgynevezett zsíroldékony vitaminoknál - mint az A-, D-, E-, K-vitaminok - kell a napi bevitt mennyiségre fokozottan ügyelni.

 

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK