Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Elkerülhető-e a felfázás?
2012. november 08. 07:42

húgyúti problémák, felfázás, alhasi fájdalom, heveny hólyaggyulladás

Elkerülhető-e a felfázás?
Kétféle nő létezik: akinek már volt, és akinek majd lesz Szinte évente, menetrendszerűen megjelennek azok a kellemetlen alhasi panaszok, amelyeket a köznyelv egyszerűen csak felfázásként emleget. Elkerülhetők ezek egyáltalán?
Elkerülhető-e a felfázás?

Egy tipikusan női baj: a felfázás

A 25 éves Juli egy novemberi estén erős, görcsös hasi, deréktáji fájdalmakat érzett, és azt is észrevette, hogy véres a vizelete. Hétvége lévén, ügyeletre ment, de attól tartott, hogy rögtön ott is tartják a kórházban, olyan súlyosnak tűntek a tünetek. Végül erre nem került sor, megúszta egy erős antibiotikumos kezeléssel. Az orvos heveny hólyaggyulladást állapított meg.

Sajnos, igen gyakran nehezítik a nők életét meg olyan alhasi tünetek, kellemetlenségek, amelyeket a köznyelv leginkább felfázásként ismer. Valójában a hólyag nyálkahártyájának megbetegedéséről,hólyaghurutról, hólyaggyulladásról van szó. Sűrűn kell vécére menni, akkor is sürgető az inger, amikor gyakorlatilag üres a hólyag, alhasi fájdalom, görcs jelentkezik. Kérésünkre dr. Illanitz Elemér, a Dr. Rose Magánkórház szülészeti és nőgyógyászati osztályvezetője ismertette, hogy mit kell tudnunk ahhoz, hogy megússzuk ezt a kellemetlenséget, vagy ha már érintettek vagyunk a témában, akkor mit tehetünk, hogy mihamarabb túlessünk rajta.

Gyakorlatilag minden nőt elér

A felfázásnak is nevezett hólyaghurut, vagyis a heveny hólyaggyulladás és annak idült változata hasonló tünetcsoporttal jelentkezik. Ez a tünetcsoport életének egy bizonyos szakaszában minden nőt elér, és ha nem jól kezelik, sajnos sokáig el is kísér. Jellemző, hogy a serdülőkor utáni időszaktól az idős korig bármikor előfordulhat - mondja Illanitz doktor.

A hólyagnyálkahártya megbetegedése - vérbővé válása - gyakoribb vizelési ingert okoz, amelyeket nehezebb visszatartani, és kis kapacitás mellett is úgy érzi a beteg, hogy nagyon sokszor kell WC-re mennie. A gyakori ürítés vizeléskor csípő vagy égő érzéssel, a vizelés végén pedig görcsös alhasi fájdalommal járhat. Az ilyen esetekben, a bakteriális hólyaggyulladás kialakulásakor minden esetben rövidtávú, nagydózisú széles spektrumú, gyorsan ható antibiotikumra van szükség, még akkor is, ha szerencsés esetben az orvoshoz jutásig bő folyadékfogyasztással a tünetek csökkenthetők. Ha a tünetek csökkenése miatt nem fordulnak orvoshoz a betegek, a baktérium tartósan megtelepedhet a hólyagban, és visszatérő hólyaggyulladásokat hozhat létre.

Visszatérő baj: az idült hólyaggyulladás

A hólyagban már jelenlevő baktérium minden olyan hatásra, amely alhasi vérbőséget okoz, szaporodni kezd, így gyorsan kialakuló, kínos panaszok lépnek fel. Sokféle ok, például hideg hatás, forró fürdő, szex, hastánc, nagyon csípős fűszeres ételek (vizeletben kiválasztódva) fellobbanthatják a hólyaggyulladást - ismertette a szülész-nőgyógyász. A tüneteket, különösen a véres vizeletet nagyon komolyan kell venni. A vizeletben lévő vér ugyanis mindig olyan nyálkahártya-sérülést jelez, amely a kórokozó baktériumok megtelepedésének kedvez, ez pedig nem kívánt, hosszú távú eljegyzés lehet egy húgyúti infekcióval. Minden esetben törekedni kell a baktérium laboratóriumi kimutatására, azonosítására, mert a megbetegedések újbóli jelentkezésének elkerülése hosszabb távon csak ennek birtokában lehetséges.

Megelőzhető-e hólyaghurut?

A válasz egyértelmű: sajnos nem - mondja Illanitz doktor. Szerinte kétféle nő létezik: akinek már volt, és akinek lesz, azonban nem mindegy, milyen gyakran és milyen súlyos formában támad a betegség. A bő folyadékfogyasztás, a réteges öltözködés, az extrém hideg kerülése, a higiénés szabályok betartása javíthatja esélyeinket a kórokozókkal szemben.

Enyhébb felfázásos tüneteket lehet kezelni gyógynövénnyel, teával, bő folyadékkal, de ha egy nap alatt nem múlnak el, mindenképpen szakorvosi segítség szükséges. Fontos leszögezni, hogy a baktérium nem kívülről támad! - hívta fel a figyelmet a főorvos. A szervezetünkben velünk együtt élő baktérium kerül rossz helyre, és ha a szaporodásához ideális körülményeket talál - ilyen lehet a PH érték módosulása, az átmeneti vérbőség, tápanyagok, például cukor jelenléte - egy bizonyos csíraszám után heveny gyulladásos reakciót vált ki. A lázas állapot már minden esetben szövődményt jelent. Fennáll a vesemedence-gyulladás kialakulásának veszélye is: ez akár egy-két napon belül létrejöhet.

A tünetek más bajt is jelezhetnek

Az alsó húgyutakat érintő panaszok, diszkomfort érzések okai nőgyógyászati illetve egyéb urológiai eredetűek is lehetnek. Hasonló tüneteket okozhat például a heveny vulvovaginitis (vagyis hüvely- és szeméremtest-gyulladás), a húgycsőgyulladás, a húgyhólyagkő, a heveny petefészek-gyulladás. Az alhasi fájdalmat okozhatja vakbélgyulladás, vagyis heveny féregnyúlvány gyulladás és a húgyvezetékben kialakult kő (uréter) is, ez utóbbi esetben a vizelési panaszok is a hólyaghuruthoz hasonlóan jelentkeznek.

Ezért Illanitz doktor alapszabálynak tartja minden nő részére, hogy az ismert tünetek jelentkezésekor mielőbb forduljanak szakorvoshoz, mert csak az alapos kivizsgálás és a szakszerű kezelés vezet gyors és tartós gyógyuláshoz.

Forrás: http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/noi_bajok/cikkek/elkerulheto-e_a_felfazas/20120319132327
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK