Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - El akarják kerülni az esetleges gyógyszerhiányt
2013. június 10. 09:14

gyógyszer, törvény

El akarják kerülni az esetleges gyógyszerhiányt
A hazai gyógyszerellátás biztonságát szolgálja egy, a parlament egészségügyi bizottsága által benyújtott módosító javaslat, amely csak a hazai igények kielégítése után teszi lehetővé az exportot. Az érintett gyógyszerek között fontos asztmaellenes szer, véralvadásgátló készítmény, szklerózis multiplex és daganatellenes szer is található.
El akarják kerülni az esetleges gyógyszerhiányt

A tavaszi egészségügyi salátatörvény tervezetének – T/11107. számú törvényjavaslat – 95. paragrafusa a bizottság által elfogadottak szerint így módosulna: „A forgalomba hozatali engedély jogosultja köteles az általa forgalmazott gyógyszerek nagykereskedelmi forgalmazási lehetőségét a Magyarországon gyógyszer-nagykereskedelmi tevékenységi engedéllyel rendelkező gyógyszer-nagykereskedőnek biztosítani, amennyiben a nagykereskedő külön jelzi, hogy a beszerezni kívánt gyógyszer magyarországi ellátási igény kielégítéséhez szükséges. Az e bekezdés alapján beszerzett gyógyszer kizárólag magyarországi egészségügyi szolgáltatónak adható tovább és nagykereskedelmi tevékenység keretében az országból nem vihető ki. A nagykereskedő az e bekezdés alapján beszerzett gyógyszerről külön – az egészségügyért felelős miniszter rendeletében meghatározott – nyilvántartást vezet."

A törvényi javaslat hátteréről a GYEMSZI-OGYI-tól kaptunk tájékoztatást. Eszerint a kisebb piaci részesedéssel rendelkező nagykereskedők jelezték, hogy sok esetben nem tudják kiszolgálni ügyfeleiket, mivel bizonyos gyártók nem adják el nekik egyes termékeiket. Fontos, hogy minden olyan esetben, amikor egy nagykereskedő hazai ellátási igénynek kíván eleget tenni (legyen szó egy egyszerű fájdalomcsillapítóról vagy egy drága onkológiai készítményről), akkor ezt megtehesse. Az intézkedés tehát éppen ezért elsősorban a gyógyszerellátás biztonságát szolgálja, ugyanakkor nem adhat teret spekulatív magatartásoknak. Így bizonyos, a gyártók által csak a hazai ellátási igények kielégítésére elegendő mennyiségben rendelkezésre bocsátott gyógyszereket a nagykereskedők csak magyarországi egészségügyi szolgáltatóknak (kórházaknak, gyógyszertáraknak) adhatnak tovább, az országból nagykereskedelmi tevékenység keretében nem vihetik ki. Ennek ellenőrzésére a nagykereskedők részére elkülönített nyilvántartás-vezetési kötelezettséget, és szigorú hatósági ellenőrzést ír majd elő a jogalkotó.

A kereskedői magatartást korlátozó jogszabály-tervezet a Weborvos olvasata szerint összefüggésben áll a vaklicit okozta folyamatosan lefelé tartó árspirállal, így az egyre kisebb árrésbevétellel, valamint azzal, hogy a patikák részbeni kompenzációjára átcsoportosított nagykereskedelmi árrésbevételt exportból igyekeznek pótolni a kereskedők, akik egyes gyógyszereket az itthoninál magasabb áron tudnak külföldön értékesíteni.

Forrás: weborvos
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK