Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Egyszerű tanácsok a tüdőrák megelőzése érdekében
2012. szeptember 19. 12:29

daganatok, rák, tumor, tünet

Egyszerű tanácsok a tüdőrák megelőzése érdekében
Számos tanulmány vizsgálta már azt a kérdést, hogy a fizikai aktivitás csökkenti-e a tüdőrákos megbetegedések kockázatát, és bár már született néhány becslés az összefüggésekről, nemrégiben egy sokkal pontosabb eredmény is napvilágot látott.
Egyszerű tanácsok a tüdőrák megelőzése érdekében

A tüdőrák a daganatos megbetegedések 25 százalékát teszi ki, és nyilvánvaló rizikófaktorai mellett - melyek közül a dohányzás áll első helyen – mára már jónéhány életmódbeli tényezőről kiderült, hogy hatékony megelőzését jelenthetik a betegségnek.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

Az eredményekről dr. Babai László, az Oxygen Medical prevenciós szakértője számolt be.
A kardioedzés preventív hatású

Számos tanulmány vizsgálta már azt a kérdést, hogy a fizikai aktivitás csökkenti-e a tüdőrákos megbetegedések kockázatát, és bár már született néhány becslés az összefüggésekről, nemrégiben egy sokkal pontosabb eredmény is napvilágot látott.

A dallasi Cooper Klinikán ugyanis 38 ezer 20 és 84 év közti férfit vizsgáltak 1974 és 2002 közt, akik a vizsgálat kezdetéig elkerülték a tüdőrákot.

Három csoportba sorolták be őket a taposógépen végzett edzéseik időtartama szerint: a legkevesebbet edzők 20 %-ot tettek ki, a közepes mennyiséget 40, és a legnagyobb mennyiséget szintén 40 % alkotta.

Az eredmények: a vizsgált időszakban összesen 232 tüdőrák miatti halálozás következett be.

Tekintetbe véve az életkort, az edzéssel eltöltött éveket, a testtömeg-indexet, a dohányzást, az alkoholfogyasztást, a fizikai aktivitást és a családi kórelőzményeket, világossá vált, hogy a többet edzőknél kimutathatóan alacsonyabb volt a halálozások száma.

Az is bebizonyosodott, hogy a leszokott dohányosoknak kisebb az esélyük a tüdőrákra, mint az aktív füstölgőknek, bár még mindig nagyobb, mint azoknak, akik sosem dohányoztak.

Összehasonlító vizsgálatokból az is kiderült, hogy 1-2-szer nagyobb az esélyük a tüdőrák miatti halálozásra azoknak, akik dohányoznak és kevés kardioedzést végeznek, mint azoknak, akik nem gyújtanak rá, viszont sokat edzenek.

A következtetés egyértelmű: bár nem lehet kikerülni a dohányzás óriási befolyását a tüdőrák kialakulására, az adatok bizonyították, hogy minél többször van alkalma egy férfinak kardioedzést végezni, annál inkább csökkentheti a tüdőrák kockázatát.

A mozgás más daganatfajták is beválik

Az amerikai Nemzeti Rákkutató Központ munkatársai is letették a voksukat a rendszeres edzések mellett. Azt tapasztalták ugyanis, hogy heti 3 vagy 4 alkalommal 30 perc fizikai mozgás, számos daganatos megbetegedés (mell-, méhtest-, prosztata-, bélrendszeri-, és tüdőrák) kialakulását csökkentheti.

    Az összegzett adatok szerint, a fizikailag aktív nők esetében 40 százalékkal kisebb a mellrák kialakulásának valószínűsége és rendszeresen sportoló férfiak esetében 10-30 százalékkal csökken a prosztatadaganat kialakulásának esélye. Dr. Elise Cook, az Anderson Rákkutató Központ Klinikai Rákmegelőző Tanszékének munkatársa egy kézenfekvő javaslatot is tett: szerinte a napi rendszeres mozgás kivitelezésének a legegyszerűbb módja, ha olyan sportot választunk, amit szeretünk végezni.

Természetesen nem szabad megfeledkezni arról, hogy a mozgás csak egy része – bár igen fontos része – az egészséges életmódnak.
 

A zöld tea titok?

Egy amerikai rákkonferencián ismerhették meg a szakemberek azt a klinikai vizsgálat-sorozatot, amelyet több mint 500 ember - 170 tüdőrákos és 340 egészséges - bevonásával végeztek a Tajvanban. Az eredmények alapján megállapították, hogy jelentősen csökkent a tüdőrák kockázata azon dohányzók és nemdohányzók körében, akik legalább egy csésze zöldteát elfogyasztottak naponta.


Azon dohányzók és nemdohányzók körében viszont, akik egyáltalán nem fogyasztottak zöldteát, 5,16 szorosára nőtt a tüdőrák kockázata. A dohányzók körében ez a kockázat még nagyobb, 12,71-szeres volt. A zöldtea, amely a Camellia sinensis nevű ázsiai növényből készül, Ázsia kedvelt itala.

Már korábban is ennek tulajdonították, hogy számos rákbetegség sokkal kisebb arányban fordul elő a világnak ezen a felén. Laboratóriumi vizsgálatok már kimutatták, hogy a zöldtea kivonatai, a polifenolok megállíthatják a ráksejtek növekedését. Ám az emberek bevonásával végzett korábbi vizsgálatok vegyes eredményeket hoztak. Egyes esetekben bizonyított volt a védő hatás, míg máskor nem találtak rá bizonyítékot.

Más tudósok azt feltételezik, hogy az emberek genetikai állománya játszik szerepet a kockázati tendenciában. Azok a zöldtea-fogyasztók, akik az IGF1 nevű génnel rendelkeztek, kevésbé voltak hajlamosak a tüdőrákra, mint azok, akiknél az IGF1 gén egy másik fajtája volt jelen.

Forrás: Webbeteg.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK