Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Egyre többet alszunk, mégis fáradtabbak vagyunk
2014. július 15. 20:32

alvás, alvásbetegség, pihenés

Egyre többet alszunk, mégis fáradtabbak vagyunk
Annak ellenére, hogy az emberek többsége alváshiányról panaszkodik, valójában egyre több felnőtt alszik naponta több mint kilenc órát - olvasható egy meglepő amerikai kutatásban.
Egyre többet alszunk, mégis fáradtabbak vagyunk

Az American Journal of Epidemiology folyóiratban megjelent kutatásból az derült ki, hogy 1985-ben a felmérésben részt vevő alanyok 28 százaléka aludt naponta több mint kilenc órát, ez az arány azonban 2007-re már 37 százalékra nőtt. A résztvevők válaszai alapján ugyanez az irányvonal figyelhető meg a hétköznapi és a hétvégi alvási szokások tekintetében is. Ráadásul a napi hat óránál kevesebbet alvók aránya is az 1985-ös 11 százalékról 9 százalékra csökkent 2007-re. A kutatók szerint ezek az új eredmények gyökeresen megváltoztatják az "alváshiánnyal küzdő társadalom" bevett elméletét.

Míg rengeteg szó esik az alváshiány negatív hatásairól, arra nem sok figyelmet szentelünk, milyen problémákat okozhat a túl sok alvás. A kutatások azt mutatják, hogy a napi kilenc óránál több alvás felnőttek esetében a szívbetegség, a gondolkodási zavarok és a korai halálozás megnövekedett kockázatával hozható összefüggésbe.

A Sydney Egyetem közvélemény-kutatása 10 országban vizsgálta az alvási szokásokat. Az eredmények azt mutatták, hogy az Egyesült Államokban a válaszadók 2007-ben körülbelül 1,5-szer nagyobb valószínűséggel válaszolták azt, hogy kilenc óránál többet alszanak naponta, és 15 százalékkal kisebb valószínűséggel válaszolták azt, hogy napi hat óránál kevesebbet alszanak, mint 1985-ben. Hasonló trend mutatkozott más országokban is: Ausztráliában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban is a válaszadók nagyobb százaléka válaszolta azt, hogy napi kilenc óránál többet alszik (csak Kanadában és Olaszországban mutattak ki csökkenést).

Bár az emberek többsége általában azt állítja, hogy egyre kevesebbet alszik, ez valójában relatív, azzal magyarázható, hogy felnőve valóban kevesebbet alszunk, mint gyermekként vagy kamaszként. Fontos azonban megemlíteni, hogy az emberek nem egyértelműen definiálják az alvást. Lehetséges, hogy a kutatásban a résztvevők inkább az ágyban töltött időről számoltak be, nem arról, valójában mennyit aludtak. Az sem egyértelmű, hogy maga a hosszú alvás felelős a kedvezőtlen egészségügyi kimenetelekért, lehetséges, hogy ez csupán más rendellenességek, például a depresszió vagy a kevés testmozgás jele. Éppen ezért további kutatásokkal kell vizsgálni a túl hosszú alvás és a rossz egészségi állapot közötti összefüggést.

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK