Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Egyre kevesebb a szívbeteg Európában
2012. október 03. 13:51

szív, szívhalál, szívinfarktus, idősödés, halál

Egyre kevesebb a szívbeteg Európában
Európában és az Európai Unióban a szívbetegség okozta halálesetek száma csökkenő tendenciát mutat, de egyes szakértői vélemények szerint vannak olyan rejtett tényezők, amelyek miatt újra megnőhet a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási aránya.
Egyre kevesebb a szívbeteg Európában

Európában jelenleg évente 4 millió haláleset írható a különböző szívbetegségek számlájára. Ez közel egyszázalékos csökkenést jelent a 2008-as 4,3 millió halálesethez képest. A legújabb adatok szerint az Európai Unión belül a szívbetegségek évente 1,8 millió halálesetért felelősek, ami a 2008-as értékekhez képest (évi 2 millió haláleset) 2 százalékos csökkenést jelent.

Leginkább a nők vannak veszélyben: az EU 27 tagországai közül mindegyikben a szív- és érrendszeri betegségek jelentik a fő halálokot a női lakosság körében, de a férfiak esetében is csak Franciaországban, Hollandiában és Spanyolországban nincsenek az élen a halált okozó betegségek listáján.

A halálozási arányok országonként különbözőek: míg férfiak esetében a szívbetegek halálozási rátája 25 százaléktól (Franciaország) egészen 60 százalékig terjed (Bulgária), addig nőknél ugyanez az arány 30 (Franciaország és Hollandia) és 70 százalék (Bulgária) között mozog.

”A mortalitás csökkenése a szív- és érrendszeri betegségek esetében számtalan tényező együttes hatásának köszönhető. Az utóbbi időben rengeteg erőfeszítést tettek az európai egészségügyi hatóságok a lakosság vérnyomásának és koleszterinszintjének csökkentésére, valamint a dohányzásellenes programok promotálására. Sajnos ugyanakkor a kóros elhízás és a cukorbetegség előfordulása drasztikusan megnőtt, ami hamarosan újabb problémákat okozhat” - nyilatkozta Panos Vardas, az Európai Kardiológiai Szövetség elnöke.

”2008-hoz képest sokat javultak a halálozási arányok, de ennek ellenére évente még mindig közel 4 millióan halnak meg a szív- és érrendszeri betegségek következtében. Ez továbbra is hatalmas emberi és pénzügyi áldozatokat követel, az egyre idősödő lakosság és az egészségtelen életmód miatt pedig további komplikációk várhatóak a következő években” - tette hozzá Vardas.

A mostani kutatási adatokat az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) és az Európai szív Hálózat munkatársai ismertették a Szív Világnapján.

Forrás: Betegszoba.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK