Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Egyetlen adatbázisba tehetik itthon az összes betegadatot
2013. november 25. 08:58

betegállomány, betegség, egészség, adat, adatbázis

Egyetlen adatbázisba tehetik itthon az összes betegadatot
A Népszabadság szerint gyakorlatilag korlátlanul kutathatnak majd a betegek korábbi egészségügyi adatai között az orvosok, ha elfogadja a parlament az ezzel kapcsolatos törvénymódosítást. Egy központi informatikai adatbázis használatával bármelyik orvos megismerhetné bármelyik kezelésre szoruló betegnek az összes egészségügyi információját, kivéve, ha ezt az illető előzetesen írásban megtiltotta az egészségbiztosító hivatalában.
Egyetlen adatbázisba tehetik itthon az összes betegadatot

Ha valaki egészségkárosodás miatt pert indít az ellátó ellen, akkor eddig az igazságügyi orvos szakértő csak a konkrét műtét adatait ismerhette meg, mostantól viszont a teljes betegéletutat feltárhatná, és akár arra a következtetésre is juthat, hogy az egészségkárosodás egy másik, korábban is meglévő elváltozás és nem az aktuális beavatkozás következménye magyarázta Alexin Zoltán adatvédelmi szakértő.

A sürgősségi életmentéshez elég lenne az információs hálón egy úgynevezett életmentő "zsebet" működtetni, és ide rögzíteni a legfontosabb paramétereket: gyógyszerallergia, cukorbetegség, vérzékenység – mondta.

A francia adatvédelmi hatóság például csak olyan feltételekkel engedte az úgynevezett DMP rendszer (Dossier Medical Personnel - személyes egészségügyi dosszié) működését 2012-től, hogy azt független, érdektelen harmadik személyek működtetik egyedi akkreditáció után – tette hozzá.

Az egészségbiztosító egykori informatikai vezetője, Király Gyula szerint lényegében biztonságos a betegek információs védelme, hiszen a rendszer naplózza majd az adatlekérdezéseket. Erősítené az új rendszer iránti bizalmat, ha például az ügyfélkapun keresztül az állampolgárok is láthatnák, hogy ki, mikor nézte meg az adataikat. Az új rendszer akkor lenne még támadhatatlanabb, ha a beteg maga dönthetne arról, hogy mikor, kinek enged bepillantást az adataiba – tette hozzá.

Forrás: hvg.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK