Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Egy slukk szerelemhormon hűségesebbé teszi a férfit
2012. november 16. 09:44

párkapcsolat, hormon, oxitocin

Egy slukk szerelemhormon hűségesebbé teszi a férfit
A szerelemhormonként is emlegetett oxitocin arra ösztönzi a párkapcsolatban élő férfiakat, hogy kellő távolságot tartsanak a környezetükben lévő vonzó nőktől - állapították meg német kutatók.
Egy slukk szerelemhormon hűségesebbé teszi a férfit

Az oxitocin hormonról már korábban bebizonyosodott, hogy elősegíti a szülők és gyermekeik közötti kötődést, növeli az egymás iránti bizalmat, csökkenti a konfliktusokat, segíti a szülést és a szoptatást, valamint enyhíti a stresszt és javítja az alvást. Egy korábbi kutatás arra is fényt derített, hogy az oxitocin szintjéből következtetni lehet a párkapcsolat tartósságára is: minél magasabb a kezdeti szakaszban a párok tagjainak oxitocinszintje, annál valószínűbb, hogy kapcsolatuk fél év múlva is működik.
A Bonni Egyetem szakemberei nemrég újabb érdekességet fedeztek fel az oxitocinnal kapcsolatban: kiderült, hogy a hormon hűségesebbé tesz azáltal, hogy másokkal szemben távolságtartásra ösztönzi a párkapcsolatban élőket. A The Journal of Neuroscience című szakfolyóiratban közzétett kutatásba heteroszexuális férfiakat vontak be, akiknek közel fele párkapcsolatban élt, a többiek pedig egyedülállók voltak. A férfiak egy részét oxitocint tartalmazó orrspray-vel kezelték, míg a többiek placebót kaptak. Ezután bemutattak nekik egy ismeretlen nőt, akit a résztvevők egytől-egyig rendkívül vonzónak találtak. A nő a vizsgálat alatt közelített és távolodott a férfiaktól, akiknek meg kellett határozniuk, hogy mikor áll tőlük ideális távolságra a hölgy, és mikortól válik "kellemetlenné" a közelsége.

Az eredményekből kiderült, hogy az oxitocinnal kezelt, monogám párkapcsolatban élő férfiak nagyobb távolságot tartottak a vonzó idegen hölgytől, mint a placebóval kezelt, párkapcsolatban élő társaik, illetve az egyedülállók: előbbiek a 70-75 centimétert, míg utóbbiak az 50-60 centimétert érezték ideális távolságnak. Az oxitocin nem befolyásolta a nőről alkotott értékítéletet, és hatása független volt attól is, hogy a hölgy szemkontaktust tartott a résztvevőkkel, vagy kerülte a pillantásukat. A hormon ezen kívül hatástalannak bizonyult, amikor a kísérletet ugyanazokkal a résztvevőkkel, de nő helyett egy idegen férfi bevonásával megismételték.
A mostani kutatás eredménye azért különösen fontos, mert korábban nem sikerült bizonyítani, hogy az oxitocinnak szerepe van egy meglévő párkapcsolat fenntartásában és megőrzésében. Azt további vizsgálatok fogják kideríteni, hogy milyen folyamatok mennek végbe az oxitocin hatására az agyban, amelyek a viselkedést is megváltoztatják - derül ki a tanulmányból.

Forrás: http://www.origo.hu/egeszseg/20121116-egy-slukk-oxitocin-husegesebbe-teszi-a-ferfit.html
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK