Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Drogozástól, balesetektől mentes legyen a bulizás
2013. április 25. 09:13

kábítószer, alkohol, baleset

Drogozástól, balesetektől mentes legyen a bulizás
Nekem személyes mániám az integráltan működő rendszerek és a hálózati működés vizsgálata, hatékonysága, az addiktológiában tevékenykedő, és egyre inkább szerteágazó, egészségügyi- és szociális-, gyermekvédelmi- és oktatási részeket magába olvasztó intézményrendszer kiépítése, amin dolgozunk – vallja a közalapítvány vezetője, dr. Szemelyácz János.
Drogozástól, balesetektől mentes legyen a bulizás

Az INDIT Közalapítvány addiktológiai területen ad szolgáltatást - elsősorban illegális szerhasználathoz és viselkedéses függőségekhez kapcsolódó problémákra, de egyre számottevőbb az alkohollal kapcsolatos károk kezelése. 10-12 intézménnyel, illetve szolgáltatástípussal, kb. 75 munkatárssal (az INDIT-hoz számos szállal kapcsolódó Mérföldkő Egyesülettel együtt) dolgoznak elsősorban Baranyában, de létrejött első intézményük Somogy- és Bács-Kiskun megyében is, ill. iskolai szociális munkás hálózatot működtetnek a fővárosban, valamint addiktológiai tanácsadást tartanak Siófokon - olvasható a GYEMSZI honlapján.

A kezelés, rehabilitáció és reszocializáció mellett jelentős energiát fordítanak a prevencióra (elsősorban serdülők részére), az általános szemléletformálásra (média jelenlét, előadások, továbbképzések, felsőfokú oktatásban való részvétel), valamint az ún. elérő programokra (iskolai szociális munka, BuliSegély, utcai szociálismunka), aminek következményeként folyamatosan nő a korai kezelésbe vettek-, a korai intervencióra jelentkezők száma. Rendszeresen szerveznek szabadidős programokat (Ártalomcsökkentő fesztiválok, Éjjeli Kikötő program).

A Bulisegély Szolgálat 2000 szeptemberében kezdte meg működését, amely a nyugati világban ismert Party Service típusú szolgálatok, magyarországi adaptációját kívánja megvalósítani. Az ilyen típusú szolgálatok működésének színterei: a szórakozóhelyek, partik és fesztiválok, azaz a fiatalokkal kikapcsolódás közben kerülnek kapcsolatba.

Tapasztalataik alapján, nagyrészt olyan drogokat használó fiatalokkal találkoznak, akiknél a szerhasználattal járó negatív következmények még eltörpülnek a pozitív, kedély-hangulatjavító, euforizáló hatások mellett. A Bulisegély célja, hogy mind a drogokat még nem használók, mind pedig az aktív szerhasználók részére objektív és hiteles információkat közvetítsen a legális és az illegális kábítószerek használatával kapcsolatban, és ezzel mérsékeljék a szerfogyasztás okozta fizikai, pszichés és szociális ártalmakat. Ezen túl, a fiatalok információt kapnak az illegitim kábítószer fogyasztáshoz kapcsolódó büntető törvénykönyv hatályos jogszabályairól is.

Az INDIT Bulisegély Szolgálat 2011-2012 évben folytatott kutatásai alapján feltérképezte Pécs város éjszakai életét, többek között olyan jelenségekre is keresve a választ, amelyek összefüggésben vannak az éjszakai közlekedéssel. Felrajzolták a városon belüli főbb parti helyszíneket, a szórakozó közönség bulizási szokásait, ezzel együtt mozgását is a városon belül. Elindult egy éjszakai járat, amely a város fontosabb csomópontjain túl érinti a nagyobb szórakozóhelyeket és az egyetemi-középiskolai kollégiumokat is. Jelen pillanatban a Parti Busz szolgáltatás teszt időszaka fut, amely a hét hat napján szállítja diák, és összvonalas bérlet felmutatása mellett ingyenesen a szórakozó közönséget.

A Parti Busz népszerűségét jól mutatja, hogy folynak a tárgyalások a PEN (Pécsi Egyetemi Napok) és az orfűi F.O.O. (Fishing On Orfű) fesztivál szervezőivel, ahol a rendezvények ideje alatt a tervek szerint több ezer fiatal biztonságos hazajutását tennénk lehetővé.

A „Biztonságos Szórakozóhely“ program alulról szerveződő mozgalom, a szórakozóhelyek társadalmi felelősségvállalása okán létrejövő minőségbiztosítási rendszer, amely Pécs Város Önkormányzat támogatásával és az INDIT Közalapítvány szakmai segítségével jön létre. A programhoz csatlakozó szórakozóhelyek üzemeltetői vállalták, hogy a vezetésük alatt álló intézményben számos olyan minimál feltételnek felelnek meg, amely szükséges a „Biztonságos Szórakozóhely“ cím eléréséhez. A programot 2013 februárban indították, amihez az első körben négy nagyobb zenés-táncos szórakozóhely csatlakozott.

Forrás: weborvos.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK