Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Csökkentsd a sófogyasztást! 5 tipp, amit érdemes kipróbálnod!
2014. július 27. 21:47

Csökkentsd a sófogyasztást! 5 tipp, amit érdemes kipróbálnod!
A legtöbb ember napi 3400 milligramm sót fogyaszt, ám 2300 milligramm az ajánlott a egészséges emberek és 1500 a cukorbetegséggel vagy a krónikus vesebetegséggel küzdők számára. A készételek sajnos tele vannak sóval, ami számos egészségügyi problémához vezethet. Mit tehetünk, hogy csökkentsük a bevitt sómennyiséget? Fogyassz házilag készített termékeket!
Csökkentsd a sófogyasztást! 5 tipp, amit érdemes kipróbálnod!

Kenyér, tésztaszószok, salátaöntetek - ezekben az ételekben rengeteg só van, noha a házias receptek egyáltalán nem kiáltanak nátrium-kloridért. A gyártók azért pakolják tele az élelmiszereket sóval, hogy azok tovább maradhassanak a polcon: a só ugyanis tartósít. Ha teheted, egyél házilag készített termékeket!

Friss és fagyasztott termékeket válassz, ne konzerveket!

A konzervzöldségekben általában legalább 200 milligramm só található. Maga az eljárás a tartósításról szól, tehát érthető, hogy rengeteg sót használnak hozzá. A friss és a fagyasztott termékek ezzel szemben szívbarátabbak, mint a konzervek.

Forrás: Thinkstock

Mértékkel kényeztesd magad sós finomságokkal!

A pizza nem feltétlenül a barátunk: már egyetlen szelet is 750 milligramm sót tartalmazhat. Ez persze nem jelenti azt, hogy soha nem ehetsz magas sótartalmú ételeket, csupán arra kell ügyelned, hogy ne szokj rá.

Ne sózd az ételt főzés közben!

Mindaz, amit a boltban veszel, minden bizonnyal elég sót tartalmaz, így teljesen fölösleges – sőt, káros – külön megsózni az ételt főzés közben.

Ellenőrizd a címkéket!

Ha elkezded tudatosan figyelni, mit vásárolsz, elkerülhetetlenné válik a címkék alapos vizsgálata. Egy kis odafigyeléssel a magas sótartalmú termékeket könnyen alacsonyabb sótartalmúakra cserélheted, amivel máris sokat teszel az egészségedért.

Ihász Katalin, a Life.hu dietetikusa elárult nekünk még néhány okos trükköt a sófogyasztás csökkentésére. ,,A főzés során számos olyan konyhatechnológiai eljárást alkalmazhatunk, amivel csökkenthetjük a só használatát, viszont ízes, zamatos ételt készíthetünk. Remek hatást érhetünk el zöldfűszerek alkalmazásával: ehhez kiváló például a bazsalikom, kapor, borsikafű, vasfű, kakukkfű, zsálya, menta és a lestyán is. Ha pedig a húst szalonna helyett zöldségekkel tűzdeljük, máris csökkentettük a napi sóbevitelt!"

Forrás: life.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK