Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Csipkés gyógyítók: a csipkerózsa és a csipkebogyó
2014. november 11. 22:03

csipkebogyó, csipkerózsa, gyógyhatás, c vitamin, vadrózsa

Csipkés gyógyítók: a csipkerózsa és a csipkebogyó
A csipkebogyó főként jelentős C-vitamin tartalmáról ismert, pedig ennél jóval sokoldalúbb a piros kis bogyó. Önmagában is az egyik legfinomabb gyógytea, mézzel kiegészítve pedig egyszerűen isteni. De nemcsak herbateákat, hanem bort, likőrt, szörpöt és lekvárt is készítenek belőle. Hihetetlenül sokoldalú gyógynövény, s ez a megállapítás különösen igaz, ha az egész növényt nézzük: a vadrózsát.
Csipkés gyógyítók: a csipkerózsa és a csipkebogyó

A vadrózsától a csipkebogyó teáig

Nyáron erdők, mezők csodaszép éke lehet a rózsaszín minden árnyalatában pompázó csipkerózsa (vadrózsa, gyepűrózsa), amelynek természetesen a szirma ehető vagy akár iható is. :) Esti lazító teaként fogyasztva enyhe hashajtóként indíthatja a másnap reggelt. Majd amikor elhervadt, s már csak a magokat tartalmazó bogyó marad, nincs más dolgunk, mint várni az őszt.

Begyűjtésre a csipkebogyó akkor a legalkalmasabb, amikor színe már élénk piros és a termés még kemény. (Ha a színe már bordó és megpuhult, édesebb lesz, de kevesebb C-vitamint fog tartalmazni.) A begyűjtés időszaka általában késő augusztustól november elejéig tart. Ha megszárítod, körülbelül a felére csökken a súlya. Jó tudni, hogy bár a népi gyógyászatban többnyire így alkalmazzák, mégis a vitaminok nagy része elvész szárítva, ezért célszerűbb minél hamarabb elfogyasztani a begyűjtött bogyókat.

A csipkebogyóból a magok könnyen eltávolíthatók, ha félbevágjuk, és kipiszkáljuk belőle (kesztyűben, mert irritációt okozhat). Így tiszta csipkehúst nyerhetünk, de a magokat se dobjuk ki, hiszen E-vitamint tartalmaznak, és teaként fogyasztva az epére, a vesére és a húgyhólyagra is jó hatással lehet.

A csipkének, hecsedlinek vagy éppen seggvakarónak is nevezett csipkebogyó húsa télen kiemelkedő mennyiségű és minőségű C-vitamin forrás lehet. Hogy ezt a vitamintartalmat megőrizze, a csipkebogyót nem szabad leforrázni vagy vízzel együtt felforralni.

A gyógyteát áztatással készítjük belőle. Egy csapott evőkanál csipkehúst vagy csipkebogyót 2 dl vízben 3 órán keresztül áztatunk, langyosra melegítjük, leszűrjük, majd elfogyasztjuk. Természetesen hidegen is iható. Az ajánlott mennyiség maximum 3 csésze/nap. Ne használjunk fémeszközöket az elkészítéséhez, ha lehet, akkor zománcozott edényben melegítsük a C-vitamin megőrzése érdekében.

Mire jó a csipkehús?

A C-vitamin mellett pektint (koleszterin szinten tartásában játszik szerepet), karotinoidokat (A-vitamin előállításához szükséges), jótékony savakat és más vitaminokat is tartalmaz (B és K-vitamin).

Az őszi és téli időszakban kiváló gyógynövény lehet a megfázás, meghűlés, influenza kezelésére és elkerülésére is. Az immunrendszer erősítéséhez természetes segítséget nyújthat. Nagyon ajánlott erős dohányosoknak és más C-vitamin hiányos állapotokban is. Maga a csipkehús emésztésjavító hatású és akár cukorbetegek is fogyaszthatják, sőt, kimondottan jó hatással lehet diabétesz esetén. Enyhe vízhajtó hatása is van, és segíthet az erek karbantartásában.

Mire ügyelj, ha csipkebogyót fogyasztasz?

Akár nyersen, akár szárított formában, akár teaként fogyasztod, érdemes más gyógyszerek vagy gyógyhatású készítmények előtt 2-3 órával a szervezetbe vinni, mivel a kutatások még nem tisztázták, hogy milyen interakcióba léphet ezekkel. Magas C-vitamin tartalma miatt érdemes ügyelni erre, mivel befolyásolhatja a szerek hatásosságát és felszívódását a webmd.com figyelmeztetése szerint.

Csipkebogyólikőr recept

Bár egy kis türelem szükséges hozzá, de mindenképpen jól hangzik és biztosan finom is a következő recept!

Hozzávalók

  • 500 g csipkebogyó
  • 1 db vaníliarúd
  • 0,75 l 50%-os alkohol
  • 150 g cukor
  • 3 dl víz

Elkészítése

A csipkebogyókat megfelezzük, s alaposan megtisztítjuk a magoktól, majd a vaníliarúddal befőttesüvegbe tesszük. Ezt felöntjük a tiszta alkohollal és 3 hétig a napon tartjuk. Miután beérett, egy gyümölcscentrifugával átpréseljük és az elkészült levet összekeverjük a vízből és cukorból készült sziruppal. Az így kapott likőrt zárható üvegekbe töltjük és még fél évig érleljük. (A recept forrása a terebess.hu)

Cikkünk pusztán tájékoztató jellegű és nem helyettesíti a szakorvos véleményét.

Forrás: proaktivdirekt.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK