Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Csak nyugodtan! - Stresszkezelés közlekedés közben
2015. január 13. 20:21

stressz, nyugalom, stresszoldás, autóvezetés, közlekedés

Csak nyugodtan! - Stresszkezelés közlekedés közben
A munkába járók többsége átlagosan 1-3 órát tölt közlekedéssel naponta, azaz majdnem egy napot hetente. Ha a mi utazási időnk sem kevesebb ennél, valószínűleg gyakran kerülünk stresszes állapotba, részben a közlekedés körülményei miatt, részben pedig azért, mert sajnáljuk, és valójában szeretnénk másra fordítani az így „elvesztegetett” időnket. Pedig jobban tesszük, ha igyekszünk profitálni belőle oly módon, hogy alkalmazunk néhány stresszoldó módszert autóvezetés, vagy a tömegközlekedési eszközökön való utazás közben.
Csak nyugodtan! - Stresszkezelés közlekedés közben

4 ajánlott gyakorlat a feszültség csökkentésére közlekedéskor:

Ha autót vezetünk

Azon vesszük észre magunkat, hogy amint városi forgalomban, különösen csúcsidőben, autót vezetünk - bezárkózva az utastérbe -, egyre hajlamosabbak vagyunk az idegeskedésre, türelmetlenségre, sőt dühöngésre? Hiszen állandóan meg kell állni, több-kevesebb „idegtépő” várakozási idő után újra elindulni - akkor meg biztosan pirosra vált a közlekedési lámpa... Az ilyen, szinte állandóan ismétlődő helyzeteken gyakran azzal próbálunk úrrá lenni, hogy magunkban dühöngünk, vagy másokkal kiabálunk, dudálunk, szitkozódunk a legkisebb dugó, vagy szabálytalanság láttán - és ekkor természetesen nő bennünk a feszültség. E rosszul időzített reakciók elkerülésére a legjobb megoldás az olyan védekezés, ha az eddigiekkel ellentétes módon, nyugodtan viselkedünk. Ebben segítségünkre lehet a lehetőségekhez képest elvégezhető relaxáló gyakorlatok alkalmazása.

 

1. Relaxáljunk, változtassunk a vezetési pozíciónkon!

Ha közlekedési dugóba kerülünk, egyenesedjünk ki az ülésen, a teljes talpunkat helyezzük az autó padlójára, kezünket a kormánykerékre. Enyhítsünk az idegességen, türelmetlenségen úgy, hogy igyekszünk ellazulni a fejünk búbjától a lábujjunk hegyéig.  Tudatosítsuk magunkban, testünk mely pontjain nehezedünk a vezetőülésre, és határozzuk meg érzéseinket ezeken a helyeken. Változtassunk minden feszültséggel teli, netán fájdalmas ponton, addig „fészkelődjünk” az ülésen, míg megtaláljuk a kellemesebb helyzetet. Tartsuk magunkat ebben a lehetőség szerinti ellazult helyzetben, hogy segítsük a stressz oldódását.

2. Végezzünk légzőgyakorlatokat!


Amikor megtorpanunk a forgalomban, és esetleg hosszabb ideig vesztegelnünk kell a gépkocsiban, kezünk legyen az óra 9 óra 15 vonalában a kormánykeréken. Támasszuk ki magunkat az ülésen. Végezzünk belégzést, összehúzva a vállunkat és megszorítva a volánt. Kilégzéskor, miközben jól kiürítjük a levegőt a tüdőnkből, lazítsuk el az izmainkat! Ismételjük többször ezt az egyszerű gyakorlatot: segít relaxálni, és enyhíteni a felgyülemlett feszültségen, melyet az ilyen közlekedési helyzetben érzünk.

Végezhetünk mély be- és kilégzést úgy is, hogy a magunk elé tartott kezünkbe fújjuk a levegőt. Érezzük a meleget, mely így testünk egy részét elárasztja! A légzőgyakorlatok után nagyobb valószínűséggel nyugszunk meg, és állunk készen az újraindulásra.

Ha tömegközlekedési eszközzel utazunk

Metróban, buszon, villamoson a más emberekkel való közös utazás, csúcsforgalomban a tömeg, lökdösődés hamar idegessé tehet minket. Ezért reggel, indulás előtt tanácsolható, hogy próbáljunk összpontosítani a nap eseményeivel kapcsolatos pozitív gondolatainkra, és később, közlekedéskor is folytatni ezt a gondolatmenetet. Emellett hasznos gyakorlatok lehetnek:

1. Napsugarak a kézben!

Gyakoroljunk nyomást az energetikai pontokra (a shiatsu masszázstechnika szerint) a tenyerünkben. Ennek módja: helyezzük a hüvelykujjunkat tenyerünk közepébe. Masszírozzuk úgy, mintha napsugarakat akarnánk rajzolni rá, a középpontból kifelé haladva, az óramutató járásával egyező irányban. A kéz belsejének ez a pontja stimulálja a vitális energiát és a szervezet immunrendszerét. Ezután egyenként fogjuk a többi ujjunkat a hüvelyujj és a mutatóujj közé, majd csúsztassuk, nyújtsuk az ujjakat, végül az ujjvégekre gyakoroljunk nyomást. Ismételjük ezt a relaxáló masszázst a másik kézen is.

2. Képzeljünk magunk köré egy „védőbuborékot”!

Lazítsuk el az izmainkat. Képzeljük el, hogy begubózunk egy burokba, amitől megnyugszunk.
Lélegezzünk nyugodtan, nagy hangsúlyt fektetve a lassú kilégzésre annak érdekében, hogy elűzzük a stresszt. Vizualizáljuk meg magunk előtt a minket körülvevő buborékot, ami az egész úton – bármely járművön - megvéd a külvilág kellemetlen hatásaitól.

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK