Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Csak műtéttel pótolható a porc az ízületekben
2014. augusztus 28. 21:39

porc, műtét, porc elvékonyodása, ízület, ízületi porc

Csak műtéttel pótolható a porc az ízületekben
Számos tabletta, csodakészítmény ígéri, hogy a termék beszedésével, elfogyasztásával visszaépül sérült térdünkbe az a kocsonyás anyag, amely a fájdalommentes járást teszi lehetővé. Szakember szerint azonban inkább a porcfelszín erősítéséért kell mindent megtenni, ha pedig fennáll a probléma, sajnos a legrosszabb esetben már csak a műtét segíthet.
Csak műtéttel pótolható a porc az ízületekben

A panaszmentes, kiegyensúlyozott élethez elengedhetetlen, hogy a csontok, az ízületek és az izmok hibátlanul működjenek együtt. Az idő előrehaladásával azonban a porccal borított csontvégek közötti ízületi résben található folyadék, illetve az ízületi porc összetétele is megváltozik, így végtagjaink nem tudnak súrlódásmentesen mozogni.

 

Mi okozza a porc elvékonyodását?

  1. A porcfelszín gyengeségének és elvékonyulásának több oka is lehet: elsősorban genetikai tényezői vannak, örökölhetjük ezt a hiányosságot.
  2. Nem mindegy, milyen módon terheljük a lábunkat: O-, vagy X-láb esetében a láb belső-, vagy külső része nagyobb terhelést kap.
  3. A harmadik ok pedig, amely befolyásolhatja a porc és az ízületi résekben található zselés anyag minőségét, az az extrém terhelés lehet.

Lehet segíteni a bajon!

A szakember szerint több lehetőség is kínálkozik a folyamat megelőzésére, lassítására, vagy gyógyítására, de az ízületi véget alkotó üvegporcot egyikkel sem lehet teljesen visszapótolni. Dr. Börzsei-Knoll Veronika, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ ortopéd-traumatológusa fontosnak tartja, hogy figyeljünk testünk jelzéseire és ne halogassuk a cselekvést.

  • A porckopás kezdeti tüneteit észlelve hatásos lehet olyan készítmény bevitele, amely csökkenti a panaszokat. Természetes gyulladáscsökkentő anyagok, mint például a kurkuma fogyasztásával, vagy porc előanyagok, mint például a glükozamin, MSN, kontroitin szulfát, illetve C-vitamin, szelén együttes bevitelével segíthetünk a panaszokon. Ezek szedését kúraszerűen javaslom, néhány hónap alatt megerősíthetjük a porcokat. Ha azonban valaki vérhigítót szed, kerülendőek a korábban említett készítmények, mert így lelassíthatja a vérhigítási folyamatot – fogalmazott Dr. Börzsei-Knoll Veronika lábsebész.

Azokban az esetekben, amikor még műtét nélkül is be lehet avatkozni az ízületek egészséges működésébe, nem a pihentetés, hanem a mozgatás jelenti a megoldást.  Az ízületi porcfelszín táplálása az ízületi folyadékok segítségével történik. Amennyiben terhelés nélkül a porcfelszínek egymáson súrlódnak és elmozdulnak, ez a folyadék keringését és eljutását is biztosítani tudja. Jó példa erre a kerékpározás és az ellipszisgép. Ezek mellett a szakember az úszást és a nordic walkingot javasolja jótékony hatású sportolási lehetőségnek.


Ha már nagyobb a baj, több, még operációt nem igénylő eljárást vehetünk igénybe. Sokan csak azt a megoldást ismerik, amikor a panaszos járóbeteg-ellátáson sikosító, zselés injekciót kap az ízületébe. Létezik azonban már egy forradalmian új eljárás is, az úgynevezett sajátvér-terápia. A PRP-kezelés során a beteg véréből levett és lecentrifugázott vérplazma a normál vérhez képest 6-8-szor dúsabb trombocitákban, így még hatékonyabban serkenti a csont és a lágy szövetek gyógyulását. Magyarországon először egyébként az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központban alkalmazták az egyetlen kezelésből álló eljárást és eddig több mint 200 betegen segítettek öt év alatt.

  • Előfordulhat azonban, hogy már csak a műtét segíthet – folytatta Dr. Börzsei-Knoll Veronika. – Tengelykorrekció során áthelyezzük az anatómiai tengelyt, így a terhelést is, hogy a porcfelszín kisebb terhelésnek legyen kitéve. Megoldást jelenthet a porcfelszín átültetés, a mozaikplasztika, amely során olyan felszínekről, ahol nincs terhelés, de porcfelszín borítja, „pogácsaszaggató” elve alapján, csont és porcpogácsákat veszünk ki és ültetjük oda, ahol már nincs porc. A legsúlyosabb esetben pedig művi ízületi porcfelszínt, vagyis protézist ültetünk be.

 

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK