Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Cickafark - női bajokra, nyavalyákra
2015. január 08. 22:46

cickafark, gyógynövény, tea, női panaszok, gyomorfájás

Cickafark - női bajokra, nyavalyákra
A cickafarkhoz az a legenda kapcsolódik, amely szerint Afrodité istennő azt tanácsolta a görög hősnek, Achillesnek, hogy ezzel a növénnyel gyógyítsa a trójai csatában szerzett sebeit. Innen ered a cickafark latin neve, az Achillea millefolium.
Cickafark - női bajokra, nyavalyákra

Romantikusan "Vénusz szemöldökének" is nevezik - csak a leghatékonyabb gyógynövényeket szentelték egy-egy kiválasztott istennőnek. Tea formájában vagy fürdővízhez adva a cickafark enyhíti a menstruációs panaszokat, csökkenti a hüvelyi folyást, illetve hatásos hüvelygyulladás esetén. Szabályozza a túl gyenge vagy túl erős havi vérzést. A cickafarkból nyert kék illóolaj, amely a kamillaolajhoz hasonlóan belsőleg és külsőleg is alkalmazható, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és összehúzó hatású. A cickafarkat általános gyengeségre, gyomor-, bél- és epehólyagpanaszokra, illetve vértisztításra ajánlják.

A tea elkészítése

Szórjunk egy bögrébe 2 kávéskanál cickafarklevelet, öntsük le forrásban lévő vízzel, és lefedve 15 percig hagyjuk állni. Minden étkezés előtt igyunk meg egy nagy csészével. A növények ismerői, például Sebastian Kneipp, azt ajánlották, hogy a különböző gyógyteákhoz adjunk 1 kávéskanál cickafarkat - javítja az ízüket, erősíti a hatásukat.

Gyógyító hatás: A cickafark illóolajának egyik hatóanyaga a kamillában is megtalálható: a gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású kamulén. A sebgyógyulást a cseranyagok segítik. Az archillein nevű keserű glikozid vérzéscsillapító és étvágygerjesztő hatású, enyhíti a gyomor- és epehólyagpanaszokat. A növény emellett görcsoldó és szabályozó hatást gyakorol a női nemi szervekre.

A kálium élénkíti a veseműködést - Magas kálium tartalma és fentebb említett értékes hatóanyagai révén a cickafark élénkíti a vese kiválasztó tevékenységét. A cickafarktea és a növénnyel készült teakeverékek ezért nélkülözhetetlenek a tavaszi és őszi tisztítókúrák során.

Elállítja a vérzést, segíti a sebgyógyulást - A cickafark szigeteli a kisebb erek falát, ezért belsőleg és külsőleg is alkalmazható a vérzés elállítására enyhébb orr-, méh-, gyomor- és bélvérzés, illetve aranyér esetén. Igyunk meg naponta 3 csésze cickafarkteát. Makacsul vérző sebekre ezenfelül cickafarkteás borogatást is tehetünk.

Érdemes tudni

A cickafarkteás borogatás enyhíti a menstruációs fájdalmakat. Tegyünk az alhasunkra egy, a lehető legmelegebb cickafarkfőzetbe mártott törölközőt és egy melegítő palackot. Fekvő helyzetben pihenjünk, amíg a borogatás ki nem hűl.

Emésztési panaszokra - A cickafarktea segít gyomorhurut, hányinger, étvágytalanság esetén. Élénkíti az emésztést, puffadáskor oldja a belek görcseit. Az epepanaszokat is enyhítheti. Igyunk meg naponta 3 csésze édesítetlen teát étkezések előtt. Emésztési panaszokra szintén hatásos a kamilla és a cickafark egyenlő arányú keveréke.

Szíverősítő bor - A vérkeringés javítására és a szív erősítésére érdemes gyógynövényes bort készíteni. 20-20 g cickafarklevél, galagonyavirág, fagyöngy- és citromfűlevél, továbbá egy rúd fahéj keverékét öntsük le 1 liter vörösborral. Jól lezárva 3 hétig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Mindennap igyunk meg belőle egy kis pohárral.

Gyenge erekre - Ha más növényekkel, például somkóróval, vadgesztenyével vagy árnikával keverjük a cickafarkat, az erősíti az érfalakat, enyhíti a gyulladásos állapotokat, meggátolja a visszerek kialakulását. Mindennap igyunk meg 3 csésze teát.

Fürdő női panaszokra - Öntsünk le 50 g cickafarklevelet 1 liter forrásban lévő vízzel, majd 20 percig hagyjuk állni. Szűrjük le, és öntsük egy kád vízhez. Egy 20-30 perces fürdő enyhíti az alhasi görcsöket, a hüvely gyulladásait, és csökkenti a folyás mennyiségét.

Gyógyteakeverékek

Köhögésre - 40 g cickafarklevél, -20 g lándzsás útifű, - 20 g kakukkfű, -20 g körömvirág.

Magas illóolaj-tartalmának köszönhetően a keverék fellazítja a letapadt váladékot és szigeteli a hörgőcskék hajszálereit. Igyunk meg naponta 3 csésze teát, amely úgy készül, hogy 1 púpozott kávéskanál keveréket leöntünk forrásban lévő vízzel.

Gyomorfájásra és - görcsre - 40 g cickafarklevél, - 20 g kamillavirág, - 20 g citromfű, -20 g édesköménymag.

Ez a keverék oldja a gyomor görcseit, megelőzi a gyulladásos állapotokat. Az édeskömény javítja a tea ízét, megszünteti a puffadást. Öntsünk le 1 kávéskanál keveréket forrásban lévő vízzel, és forrázás után azonnal igyuk meg, rögtön étkezés után.

Női panaszokra - 30 g cickafarklevél, -30 palástfű, -20 g libapimpó, -20 g egész fahéj.

Igyunk meg naponta 3x1 csésze teát, amely úgy készül, hogy 1 kávéskanál keveréket leöntünk 2,5 dl forrásban lévő vízzel. Legjobb, ha már néhány nappal a menstruáció előtt fogyasztjuk.

Forrás: proaktivdirekt.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK