Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Chili – tudtad, hogy boldogság hormont termel?
2014. augusztus 20. 22:32

boldogság, chili, boldogsághormon

Chili – tudtad, hogy boldogság hormont termel?
Bár a csípős ízekért nem mindenki rajong, azért a magyar emberek többsége csípősen szereti a gulyáslevesét (is). A jól bevált magyar paprikák a közönséges paprika kategóriába tartoznak, ettől függetlenül természetesen cseppet sem számítanak közönségesnek. Most azonban a chiliről szeretnénk egy kis összefoglalót írni, hiszen egyre népszerűbb fűszer kis hazánkban is. Nem hagyjuk ki az egészségügyi előnyöket sem!

A hatóanyag: kapszaicin

A chili csípősségét a kapszaicin tartalma határozza meg. Ennek a mérésére a legtöbbször a Scoville-skálát használják. Ha túl csípőset ettünk, ne vizet igyunk, mivel az nem segít. A vegyületre nem hat a hideg sem és a hő sem. Az egyetlen dolog, ami segíthet, az talán az alkohol, mivel az oldja a kapszaicint. Vagy együnk még több csípőset, hiszen előbb-utóbb az idegvégződéseink érzéketlenné válnak a vegyület hatására. :)

Chilivel egészségünkért

Különböző indián törzsek úgy tartották, hogy a csípős paprika megszünteti a hasmenést, a görcsöket és a fogínyvérzést (maják), mások a paprika pépjével kezelték a húzódásokat és a töréseket (aztékok).

Manapság úgy gondolják, hogy a chili rendszeres fogyasztása jó étvágyat ad, serkenti az emésztést, megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, valamint az acetil-szalicilsav (hatóanyag fájdalomcsillapítókban) károsító hatásától.

A csípős íz, akárcsak az édes, serkenti az endorfin termelődését is egyes kutatók szerint. Nem csoda tehát, hogy sokan extra csípősen szeretik az ételeket. Ha vannak csoki függők, bizonyára léteznek a chili függők is.

 

Forrás: proaktivdirekt.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK