Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Bizarr szokás veszélyezteti a kismamákat
2013. július 31. 08:48

kismama, gyermek

Bizarr szokás veszélyezteti a kismamákat
Egy nő, aki terhessége előtt és alatt naponta csaknem fél kilogramm szódabikarbónát evett, most súlyos izom-, illetve szívproblémákkal küzd. Furcsa sóvárgását a pica nevű betegség okozza, mely evésre nem alkalmas tárgyak fogyasztására késztet.
Bizarr szokás veszélyezteti a kismamákat

Az állapot többek között kukoricakeményítő, agyag, sütőpor, kosz, jég vagy hasonló dolgok fogyasztására ösztönöz, és terhesség alatt gyakrabban fordul elő.

A 35 éves kismama gyengeséggel és szédüléssel fordult orvoshoz terhességének 37. hetében. Először szívritmuszavarral és lábizom-gyengeséggel diagnosztizálták. Káliumszintje is alacsony volt - ez az ásványi só felel az idegek és az izomsejtek megfelelő működéséről, elsősorban a szívizmokéról. "Az alacsony káliumszint magyarázatot ad a gyengeségre és a szívritmuszavarra" - mondta Dr. Thomas Myles, az esetről szóló beszámoló társszerzője, a missouri St. Louis Egyetem szülész professzora. Az orvosoknak ezután azt kellett megállapítaniuk, mi okozza az alacsony káliumszintet. "Láttam egy beteget, akinek koffein-túladagolás miatt volt ilyen tünete, tehát étrendi okra kezdtem gondolni" - tette hozzá Myles, aki ismeri a pica tüneteit, de a kismama nem vallotta be különös szokását.

Az orvosok kórházba küldték a várandós nőt, ahol az intenzív osztályra került, miután szapora szívritmus alakult ki nála. Pótolták a szervezetéből hiányzó folyadék- és elektrolit-mennyiséget. A laboratóriumi tesztek alapján vérében magas volt a kreatin-kináz enzim szinte.

Ez a rabdomiolízis nevű betegség jele, ami vesekárosító izomleépülést jelent. Az EKG tanúsága szerint a kismama bal szívkamrája kitágult, gyanítani kezdték, hogy terhességi kardiomiopátiában (PPCM) is szenved - ezt a betegséget általában a terhesség utolsó hónapjában diagnosztizálják, és 1300-5000 szülésből egyet érint.

Miután a nő szívgyógyszert és vérátömlesztést kapott, 2,4 kilogrammos egészséges kisfiúnak adott életet. A kismama két nap múlva vallotta be, hogy évek óta nagy mennyiségű szódabikarbónát fogyaszt csuklás ellen, és még a kórházban is folytatta anyagcsere-romboló szokását.

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK